De nieuwe defensieminister Dijkhoff
VVD’er, staatssecretaris van Veiligheid & Justitie, kersverse vader, promovendus, ‘de slimste mens’ en Bredanaar Klaas Henricus Dominicus Maria Dijkhoff heeft zijn eerste dagen als demissionair minister van Defensie achter de rug.
Na een hectische week waarin hij niet alleen door de koning werd beëdigd, maar ook zijn eerste toespraak hield bij de commando-aanvaarding van de Commandant der Strijdkrachten gaat hij nu eerst “goed luisteren”.
Dijkhoff wil van zijn nieuwe collega’s weten hoe het ervoor staat. Pas daarna gaat hij kijken wat hij kan doen om ervoor te zorgen dat het ministerie weer in rustiger vaarwater komt.
Of hij zijn nieuwe functie lang gaat bekleden is de vraag. Naar verwachting ronden de formerende partijen volgende week hun regeerakkoord af. Daarna worden kabinetsposten verdeeld en ingevuld. Dat gaat waarschijnlijk maar enkele weken duren.
(bron: Defensie)
Luchtmachter geëerd voor verijdelen ontvoering
Een man met een krijsend meisje onder zijn arm loopt naar een auto en zet het kind erin. Daarna rijdt hij weg bij een tuincentrum in Spijk, bij Gorinchem. Het speelt zich af voor de ogen van een luchtmacht-korporaal en zijn vrouw, die hierin een duidelijke ontvoering zien. Het stel grijpt in waardoor het kind uiteindelijk weer veilig in haar moeders armen belandt.
Dit gebeurde in juli, maar afgelopen week kreeg de militair voor zijn optreden de legpenning en het bijbehorende erekoord van de Koninklijke Luchtmacht. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt reikte die uit op het ministerie van Defensie in Den Haag.
(bron: Defensie)
Mensensmokkelaars en drugs ontdekt bij grenscontrole
Bij een grote politiecontrole aan de grens bij Eijsden zijn twee mensensmokkelaars aangehouden. Tijdens de controle werd gelet op verkeersovertredingen, openstaande boetes, drugs en op mobiele bendes.
De politie zette 400 auto's aan de kant op de A2 en bij grensovergang Withuis. Er werden 140 controleurs ingezet van de Nederlandse en Belgische politie, Europol, douane, belastingdienst, marechaussee, de gemeente Eijsden-Margraten en Rijkswaterstaat.
(bron: www.politie.nl)
Veel doden door aanval IS in Irak
Zeker twintig mensen zijn gedood bij een aanval door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in het westen van Irak. Extremisten vielen vorige week onder meer de universiteit en een wooncomplex in de buurt van de stad Ramadi aan. Het leger en milities zouden hen daar weer hebben verdreven, zeggen Iraakse veiligheidsdiensten.
IS claimt dat zijn strijders een Iraakse officier en twee militairen hebben meegenomen. Ramadi, ongeveer 110 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, is een voormalig IS-bolwerk. Iraakse veiligheidstroepen hebben de stad in december 2015 veroverd. Vanwege de aanval op woensdag hebben de autoriteiten in de naburige stad Fallujah versperringen aangelegd.
De extremisten zijn het merendeel van de door hen gecontroleerde gebieden inmiddels kwijtgeraakt.
(bron: ANP)
'Cyberdreiging is echt heel zorgelijk'
Nederland wordt digitaal bedreigd, en de situatie is erger dan mensen denken. We kunnen de tegenstanders niet bijbenen. Het gevaar groeit sneller dan de verdediging.
,,De situatie is meer dan zorgelijk. Echt heel zorgelijk. De dreiging is groot en hun acties verlopen succesvoller dan onze tegenmaatregelen'', zegt de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid, Dick Schoof bij de opening van de Cyber Security Week in Den Haag.
De dreiging komt van criminelen en van inlichtingendiensten van landen. Nu blijft het volgens Schoof nog bij speldenprikjes, waarmee hackers willen aangeven waartoe ze in staat zijn. Maar ze zouden de elektriciteitsvoorziening kunnen platleggen, de bankwereld kunnen verstoren of bedrijfsgeheimen kunnen stelen om de economie te ondermijnen. Schoof: ,,We moeten bewust zijn van het feit dat eigenlijk alles gedigitaliseerd is.”
(bron: ANP)
Nieuwe coalitie wil 1,5 miljard voor Defensie
De aankomende coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil ongeveer 1,5 miljard euro extra uittrekken voor Defensie. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door De Telegraaf.
De definitieve bedragen staan volgens ingewijden nog niet vast, omdat de financiële plannen van het aankomende kabinet nog niet zijn afgerond. De partijen praten deze week verder over de financiën. De investering staat genoemd in de plannen van de vier partijen die naar het Centraal Planbureau waren gestuurd.
Volgens De Telegraaf is een miljard bestemd voor herstel van de zogeheten basisgereedheid van de met tekorten aan reserveonderdelen en munitie kampende krijgsmacht en voor arbeidsvoorwaarden voor de werknemers. De rest is bestemd voor investeringen.
De vakbond VBM noemt een investering van zo'n 1,5 miljard een eerste stap in de goede richting. ,,Maar het is niet meer dan dat'', aldus voorzitter Jean Debie van de VBM. ,,De gemiddelde uitgaven van de landen in de NAVO worden hiermee nog lang niet gehaald. We komen dan zeker nog een miljard tekort.''
(bron: ANP)