07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Inpalmen van ‘prooien voor de arbeidsmarkt’

Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoor Joyce Rutjes

Defensie op zoek naar technisch talent

Het is druk op station Gilze-Rijen en dat mag opmerkelijk heten om half 10 op de woensdagmorgen. Jongeren met rugzakken zoeken hun weg naar de bus die hen naar vliegbasis Gilze-Rijen zal voeren. Ze hebben gemeen dat ze op weg zijn naar Tech Talent, de jaarlijkse dag die Defensie en technische studenten bij elkaar brengt. De nood begint hoog te worden, want de vergrijzing en de economie zorgen voor een toenemende vraag naar hooggeschoold technisch personeel.

De studenten waren vanzelfsprekend geïnteresseerd in de laatste technische snufjes.

“Prooien voor de arbeidsmarkt”, zo noemt presentator Roderik van Grieken de circa 155 studenten uit het wetenschappelijk- en hoger beroepsonderwijs die komen opdagen. Er hadden zich iets meer dan 200 belangstellenden opgegeven voor Tech Talent, maar het is vrij normaal dat een aantal uiteindelijk niet komt opdagen. Sommigen van hen zagen af van de reis naar de vliegbasis, maar volgden een en ander via een livestream op Facebook. Of veel van de belangstellenden ter plekke of online uiteindelijk voor Defensie zullen kiezen? “In deze tijd moet je wel iets extra's te bieden hebben”, zegt senior adviseur Arbeidsmarktcommunicatie kapitein Ferry Robbers.

Wat er allemaal zo bijzonder is aan de werkgever Defensie, deden tal van sprekers uit de doeken. Werken met zeer moderne wapensystemen als de F-35, de Boxer en de radarsystemen op de schepen van de Koninklijke Marine.

Heeft dat de studenten over de streep getrokken? De bezoekers aan het woord:

Jeroen (28), bijna afgestudeerd in alternatieve energietechnologie en innovatiewetenschappen aan de Technische Universiteit Eindhoven

“Eerlijk gezegd heb ik me nooit echt verdiept in Defensie als werkgever. Nu ik aan het einde van mijn studie ben, zoek ik een baan die helemaal bij me past. En zo kwam ik toch bij de krijgsmacht terecht. De afwisseling, het avontuur, uitzendingen naar het buitenland; dat trekt me enorm. Ik ben op Tech Talent om te kijken of ik een baan als militair of als burger zie zitten. Het liefst ga ik iets doen in het buitenland waarbij je een link hebt naar het bedrijfsleven. Dat gouden ecosysteem waarover ze het hier hadden. Samenwerking tussen kennisinstituten, industrie en Defensie. Techniek is mijn kracht, dus daarop wil ik volop inzetten. En alsjeblieft niks met computers.” 

Jeroen: “Defensie is uitdagend…”

Marco (22) en Dave (20), studenten HBO werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam.

“Het is duidelijk dat de banen voor het oprapen liggen in ons vakgebied”, zegt Dave. “Het is dan de vraag of je bijvoorbeeld in de offshore terecht wilt komen.” Hij is meegekomen met studiegenoot Marco, die van jongs af aan is aangetrokken tot een baan bij Defensie. “In mijn schooltijd gingen we altijd naar de open dagen.” Dave heeft al een keuze gemaakt, mocht hij naar de Koninklijke Militaire Academie gaan. “De luchtmacht heeft wel mijn voorkeur.”

Landmachtmilitairen leggen uit waar de aantrekkingskracht ligt voor technici bij Defensie.

Jeffrey (22) en Chatoo (21), respectievelijk afgestudeerd integrale veiligheidskunde en bouwkunde aan de Haagse Hogeschool

De vrienden zijn samen naar Tech Talent gekomen, maar Chatoo is de enige die op zoek is naar een baan bij Defensie. Jeffrey begint volgend jaar op de Koninklijke Militaire Academie om naar verwachting als officier Koninklijke Marechaussee af te studeren. “Mocht ik voor Defensie kiezen, dan wordt het de genie, dus de landmacht. Ik heb niet voor niks bouwkunde gedaan”, zegt Chatoo, van oorsprong uit Iraaks Koerdistan. “Ik heb nog wel wat vragen die ik graag beantwoord zie. Ik heb nu een deeltijdbaan en dat bevalt me wel. Ik vraag me af of dat kan.”

Kelly ziet een baan de Defensie wel zitten.

Kelly (23), afgestudeerd werktuigbouwkunde aan de Avans Hogeschool in Den Bosch

“Ik heb de Koninklijke Militaire Academie altijd wel in gedachte gehouden. Nee, dat heeft niets met een familietraditie te maken. Na mijn studie heb ik nog een jaar aan de TU gestudeerd, maar dat was niet mijn ding. Geef mij maar de praktijk. Voor welk krijgsmachtdeel ik zou kiezen na de uitleg van vandaag? Dat maakt me niet zoveel uit, als ik maar met voertuigen en wapensystemen aan de gang mag. Want ja, ik blijf een engineer.”