05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Indrukwekkende Invictus Games

Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-1 Eva Klijn

De bovenstaande foto spreekt boekdelen. Teamcaptain Edwin de Wolf ligt voor Pampus na de tijdrit op de Invictus Games. De productgroepmanager orthopedietechniek op het Militair Revalidatiecentrum – zelf een amputee - behaalde hier niet een van de 25 medailles (wel brons in het criterium), maar ging zoals alle 30 Nederlandse deelnemers tot ver in het rood om te finishen.

“Sommigen van ons hebben al figuurlijk over een drempel moeten stappen voor ze aan de centrale trainingen durfden te beginnen. Dat ze hier zijn en de finish hebben gehaald, is meer waard dan welke plak dan ook”, vindt De Wolf.

Waardering

Dat de 10 dagen op de Invictus Games van Toronto veel hebben betekend in het herstelproces van de lichamelijk en geestelijk gewonde (oud-)militairen staat vast. Dat gold niet alleen de deelnemers, maar ook de partners, familie en vrienden die waren meegereisd naar de grootste stad van Canada.

“Zij verdienen misschien nog wel meer waardering. Het is niet altijd gemakkelijk om met mij en mijn post traumatische stress stoornis om te gaan”, bekende handboogschutter sergeant-majoor Jacco Dudink. “Zonder mijn vrouw en beide dochters had ik niet zover kunnen zijn als dat ik nu ben. Ik heb best getwijfeld of ik wel moest gaan, maar dit was een heel bijzondere ervaring die mij sterker zal maken.”

Afgesloten

‘Buitenstaanders’ kregen eveneens een bijzondere ervaring voorgeschoteld. Zoals kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteraneninstituut. “In 1994 stond ik bij de ‘gewondenbak’, waaruit Edwin de Wolf kwam nadat hij op een mijn was gestapt. Dat beeld is me altijd bijgebleven. Nu zag ik hem hier bijna net zo liggen na het wielercriterium. 'Je ligt er nu beter bij dan toen’, flapte er bij me uit. We hebben elkaar omhelsd en daarmee hebben we iets verschrikkelijks afgesloten met iets heel moois. Dat ik hier bij mocht zijn, is geweldig.”

Jelle van der Steen en Ronald van Dort op de tennisbaan, vlak voor het gemeentehuis van Toronto. Zij wonnen 2 wedstrijden in de voorrondes. Het plezier straalde van hun gezichten.

Trots draagt teamcaptain Edwin de Wolf de Nederlandse vlag binnen bij de openingen van de Invictus Games.

Sergeant-majoor van de mariniers Rob Severs (links) en sergeant-majoor Paul Gommers gooien zich in. Severs arriveerde 13 kilo lichter in Toronto, nadat hij met de mariniers bijstand had verleend op Sint Maarten.

Het Nederlands legioen was zeer herkenbaar aanwezig in Toronto.

Frens Hartgers smasht tijdens de dramatisch verlopen wedstrijd tegen de Verenigde Staten. In een 3-setter ging oranje uiteindelijk ten onder en miste daardoor de halve finales.

Kolonel Ludy de Vos omarmt zijn voormalig onderofficier Edwin de Wolf. De Vos was erbij toen Edwin gewond terugkeerde op de basis in Potocari. In Toronto sloten ze na 23 jaar die donkere periode af.

Bij het boogschieten kon de ploeg geen potten breken. Individueel kwamen Paul Gommers, Jacco Dudink en Erik Schuijer niet in de buurt van de finale. “Maar we hebben hier alle drie heel veel geleerd. Over boogschieten en onszelf.”

Prins Harry en ex-president Obama keken samen naar het rolstoelbasketbal tussen de VS en Frankrijk. Ook voormalig vicepresident Dick Cheney en first lady Melania Trump waren bij de Invictus Games.

Uitblinker Marc van de Kuilen gaat onderuit in de basketbalfinale tegen team USA. Nederland haalde bijna een stunt uit, maar verloor uiteindelijk met 55-51.

Prins Harry, de initiatiefnemer en beschermheer van de Invictus Games, reikte de medailles uit aan de Nederlandse basketbalploeg. Sebastiaan van Nieuwenhuizen, Roelof Burghoorn, Jelle van der Steen en Jack Pastora glunderen.

Het slotakkoord. Teamcaptain Edwin de Wolf en Jaaike Brandsma op het podium van de slotceremonie met prins Harry.