04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Ruim 1 miljoen kilo hulpmiddelen op Sint Maarten

Tekst Monique van Rijen
Foto korporaal Jasper Verolme

Karel Doorman bewijst zijn waarde

Langzaam bouwt Defensie de militaire aanwezigheid op Sint Maarten af. Na orkaan Irma is er vanaf begin september volop noodhulp geleverd en puin geruimd. Van de ongeveer 650 militairen zijn er nog 300 in touw om de infrastructuur op het zwaargehavende eiland op te lappen. Inmiddels is de fase van wederopbouw aangebroken.

Daarvoor leverde Zr. Ms. Karel Doorman vorig weekend nog een forse lading goederen af. Deels aangeschaft met in Nederland ingezameld geld. Daarnaast bracht het marineschip door bedrijven en overheid gedoneerde spullen, zoals bulldozers, graafmachines, kiepwagens, zendmasten, elektrotechnisch materiaal en meubilair voor schoolgebouwen en watertankwagens. 

Minister van Justitie Rafael Boasman overhandigt de eerste sleutel aan de gebruikers van de politievoertuigen.

Politie

Politie-inspecteur Bert van Dijk, tijdelijk werkzaam op het Bovenwindse eiland, was in de haven in afwachting van 18 politieauto’s. Plus 1 rijdend commandocentrum ter vervanging van de vernielde meldkamer voor calamiteiten en noodhulp. Hij zegt: “Het is toch bijzonder dat die voertuigen ineens op de kade staan. Fijn dat de wagens op de Karel Doorman mee konden.”

Lovende woorden

De lokale minister van Justitie, Rafael Boasman, betitelt de hulpverlenende actie als “fantastisch”. Dergelijke lovende woorden sprak de Portugees Pedro Dias van het Rode Kruis. Hij is niet alleen te spreken over de snelle levering van kantoorcontainers en zaken als tenten en behandeltafels, ook is hij in zijn sas over de samenwerking met Nederlandse militairen. “Ze doen ontzettend veel voor ons. Als er weer eens ergens een ramp is, hoop ik dat we opnieuw op ze mogen rekenen.”

Bijschrift: Sergeant 1 Rob vertelt een Rode Kruismedewerker wat er allemaal is geleverd.

In 10 uur geklaard

Dat alles zo lekker op rolletjes liep is de verdienste van een samenwerkingsverband tussen marine en landmacht. Nadat de Karel Doorman in Sint Maarten afmeerde, moest er ruim 1 miljoen kilo aan spullen van boord. Daar werd 36 uur voor uitgetrokken. Via een gestroomlijnd militair traject is van de hele lading die de Karel Doorman aan boord had, nu vrijwel alles op de plek van bestemming. Het marineschip is inmiddels weer huiswaarts gekeerd. 

Kleine vaartuigen:

2 LCVP-landingsvaartuigen Beach voor LCU-landingsvaartuigen

Voertuigendek:

2350 m2 ruimte voor bijvoorbeeld 35 20-voets containers of 14 vrachtwagens of 25 Boxers of 40 terreinvoertuigen

Hospitaal:

inclusief twee operatiekamers, intensive- en medium care, ziekenboeg, quarantaine ruimte en tandarts.

Accommodatie:

volledig geconditioneerd voor 159 vaste bemanning en 141 opstappers.

Hangaar:

geschikt voor 2 Chinook of 6 NH90 helikopters.

Trivia:

600 kilometer kabels ( = reisafstand Den Helder-Parijs ) 90 kilometer leidingen ( = reisafstand Den Helder-Amsterdam ) 50.000 vierkante meter isolatiemateriaal ( 7 voetbalvelden )