Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto wachtmeester b.d. Patrick Quispel
‘Het is echt niet saai’
De Nationale Taptoe is een muziekevenement dat al ruim 6 decennia met veel plezier wordt georganiseerd. De taptoe is in de loop der jaren verworden tot de grootste indoor military music show van de Benelux. Het is geen traditionele opvoering meer met louter marsmuziek en marcherende militaire orkesten, maar een muzikaal spektakel voor alle leeftijden. Vorig weekend werd in Rotterdam Ahoy de 62ste editie gehouden.
“Dit had ik nooit verwacht.” De 52-jarige Miranda is voor het eerst bij de taptoe en kijkt haar ogen uit. “Ik weet nog dat mijn vader en opa hier tientallen jaren geleden al heen gingen. Ik wilde nooit mee. Ik vond het iets voor ‘oudjes’. Dat heb ik verkeerd ingeschat.”
Luister hieronder naar een fragment van de taptoe opening
Goede choreografie
Ze is hier samen met haar 22-jarige dochter. “Nee, het is niet saai”, bevestigt ze haar moeder. “De choreografie is heel goed. En ze lopen allemaal zo gelijk. Vooral de Duitsers en Letten.”
Luister hieronder naar een fragment van de National Armed Forces Band Letland
De twintiger heeft weinig leeftijdsgenoten gezien. “Ik denk dat als ze wat meer modernere muziek spelen, het ook interessanter wordt voor jongeren. De traditionele Ierse muziek van militairen met doedelzakken en kilts vond ik dan wel weer uniek. Kippenvel.”
Luister hieronder naar een fragment van traditionele Ierse muziek
Traditioneel tafereel
Van oudsher is het een traditionele militaire taptoe met een grote openingsfanfare, eerbetoon aan de veteranen, orkesten met marsmuziek, het ‘signaal taptoe’ en het Wilhelmus. Wel is de voorstelling de afgelopen jaren subtiel gemoderniseerd met bijvoorbeeld modernere muziek, schermen met video´s en beter licht en geluid.
De organisatie denkt niet dat ze het concept zo ver kunnen oprekken dat ze er jongeren mee bereikt. “De vraag is ook of we dat willen. Nederland heeft ruim 4 miljoen 55-plussers. Mensen met een hoge levensverwachting die graag naar optredens, festivals en evenementen gaan. De Nationale Taptoe past daar uitstekend bij”, reageert Arnold Span, stafdirigent bij het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht.
Taptoegeschiedenis
De Nationale Taptoe werd in 1954 voor het eerst gehouden. Aanvankelijk door Defensie zelf, sinds 12 jaar door een stichting met vooral vrijwilligers. Defensie is nog wel steeds opdrachtgever en geldschieter. Alleen in 1975 vond er geen taptoe plaats. “We hebben het in de jaren 50 afgekeken van de Engelsen. De eerste 25 jaar vond de taptoe plaats op de Grote Markt in Delft, daarna 25 jaar in Breda. Na 1 jaar in Den Bosch wordt het nu al 12 jaar in Rotterdam Ahoy gehouden”, vertelt Cor Jansen van de organisatie.
Buitenlandse gasten
Hoogtepunten dit jaar waren gastoptredens van de National Armed Forces Band uit Letland en het Duitse Musikkorps der Bundeswehr.
Luister hieronder naar fragment van het Duitse Musikkorps der Bundeswehr.
Ook het Nederlands Politieorkest liet zien wat het in huis had. Voor de gelegenheid hadden ze de nieuwe ME-bus meegenomen.
Luister hieronder naar een fragment van het Nederlandse Politieorkest.
Uiteraard waren de Nederlandse militaire muziekkorpsen ook vertegenwoordigd. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en het Fanfare Korps Nationale Reserve.
Luister hieronder naar fragmenten van Nederlandse militaire muziekkorpsen.
Philharmonisch Orkest
De militaire musici speelden in verschillende formaties. De ene keer samen met een DJ of dansgroep. De andere keer met 150 klarinettisten, stijldansers en Julien Hervé, de eerste klarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Luister hieronder naar fragmenten van de klarinettisten en de Koninklijke Luchtmacht samen met DJ StayFun.
Invictus Games
Speciale aandacht was er voor de topsporters van de Invictus Games. Het team dat vorig jaar aan de wereldspelen voor (mentaal) zieke of gewonde militairen meedeed, liet aan de hand van een hindernisbaan zien hoe militairen zich 'een weg terug vechten' nadat ze tijdens een missie gewond raakten. En dat met het nummer ´I Am´ van Coldplay op de achtergrond. "Een kippenvelmomentje", aldus Ron Geurts van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht.
Luister hieronder naar een fragment van ‘I Am’.
Japanners en Noren
Hoewel de show pas net achter de rug is, is de organisatie alweer druk met de editie van volgend jaar. De Japanse Air Self-Defense Force Central Band is al geregeld, evenals The Kings Guard Drill Team uit Noorwegen en de Tasmania Police Pipe Band.