01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

‘Met hart, ziel en zaligheid Defensie gediend’

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto mediacentrum defensie

Bedankt minister en Commandant der Strijdkrachten

Scroll naar beneden voor carrièrefoto's

Ze vocht als een leeuw, maar verloor de strijd. Door het onverbiddelijke Mali-rapport kon Jeanine Hennis-Plasschaert niet aanblijven als Defensieminister. Ze stapte afgelopen dinsdag op en ook generaal Tom Middendorp legde per direct zijn functie neer als Commandant der Strijdkrachten. Zijn onverwachte vertrek, 2 dagen voor zijn commando-overdracht, is voor velen een schok. 

Zo stroomden op de Facebookpagina van de CDS duizenden steunbetuigingen binnen. “Enorm veel respect voor deze generaal en minister die op basis van de reeds decennialang durende bezuinigingen en beperkingen zo goed mogelijk hun werk moesten doen”, zegt bijvoorbeeld Anne van der Zwaan. Rene Kuzee reageert: “Generaal, een groot woord van dank is op z’n plaats! Uw verklaring roept groot respect op!”

De toenmalig minister en CDS op de Karel Doorman tijdens een medaille parade.

Basisverzekering

Kuzee doelt op de verklaring waarin de generaal zijn kijk op de toestand van de krijgsmacht uitspreekt: “Voor mij stond en staat als een paal boven water dat we na 25 jaar bezuinigen weer moeten gaan investeren in de krijgsmacht. In de basisverzekering van ons land. De krijgsmacht loopt op haar tandvlees en ondertussen neemt het beroep op de krijgsmacht alleen maar toe. De grens is allang bereikt.” 

Deze boodschap van Middendorp wordt door velen gezien als een serieuze waarschuwing. Klik hier voor zijn complete toespraak.

MALI

Het opstappen van de minister en de CDS komt voort uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), over het fatale mortierongeluk in Mali vorig jaar. De belangrijkste conclusief zijn dat de krijgsmacht tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in het Afrikaanse land. 

Bij de mortierongeval kwamen militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) om het leven en een derde militair raakt zwaargewond door ondeugdelijke mortiergranaten. 

De politica en CDS bezoeken in december 2012 de troepen in het Afghaanse Kabul, Mazar-e-Sharif en Kunduz.

Zwarte bladzijde

De betreffende 3 oktober is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Defensie. Op de tumultueuze avond probeert de voormalig bewindsvrouw nog om haar kant van het verhaal uit te leggen. ”Kanttekeningen plaatsen” noemt ze het zelf. Maar het mag niet baten. Haar ministerschap stopt na 5 jaar. “Ik heb met hart, ziel en zaligheid gediend, maar voor mij stopt het hier”, spreekt ze zichtbaar aangeslagen. 

Geen twijfels

In het bijzijn van de 6 Defensie onderdeelscommandanten reageert generaal Middendorp vervolgens: “Als Commandant der Strijdkrachten, militair adviseur en eerstverantwoordelijke voor de voorbereiding en uitvoering van missies voel ik me verantwoordelijk. Over militair advies en over mijn integriteit mag geen twijfel zijn. Dat is voor mij dan ook de reden om mijn functie per direct neer te leggen.”

Een unieke situatie, want niet eerder stopt een Commandant der Strijdkrachten vroegtijdig. De plek waar hij bijna 40 jaar met veel plezier heeft gewerkt. “Veertig jaar in een geweldige organisatie met geweldige mensen, waarvan ik tot op de dag van vandaag geen spijt heb.”

Omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden, vindt u hieronder een visuele greep uit de carrières van Jeanine Hennis Plasschaert en haar belangrijkste militair adviseur Tom Middendorp.