Vice-admiraal Kramer nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten
Vice-admiraal Rob Kramer is de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten. Hij volgde vandaag luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk op, die uit handen van de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plaschaert de onderscheiding ontving van Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. De ceremoniële commando-overdracht vond plaats op Marinebasis Den Helder. Naast de minister en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp woonden tal van hoge gasten uit binnen- en buitenland de ceremonie bij. “Een marinier in hart en nieren en een ware vlootvoogd”, zo noemde de minister de scheidend commandant. In zijn toespraak als kersverse Commandant Zeestrijdkrachten zei Kramer 3 zaken na te streven: een betere balans in activiteiten; meer perspectief door een individuele benadering van mensen; en meer manoeuvreerruimte, door het afschaffen van onnodige regels.
Nederland verleent noodhulp Dominica
Het marineschip Zr. Ms. Zeeland wordt op verzoek van de regering van Dominica ingezet voor het verlenen van noodhulp nadat orkaan Maria maandag enorme schade aanrichtte. Honderden huishoudens zitten zonder stroom, communicatiemiddelen zijn uitgevallen en ongeveer 95% van de daken op het eiland zijn volgens de eerste luchtbeelden beschadigd of vernietigd. Dominica heeft 73.000 inwoners en is een van de armste eilanden in het Caribisch Gebied. Zr. Ms. Zeeland heeft al een eerste verkenningsvlucht uitgevoerd met de NH-90 boordhelikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Hierbij trof de NH-90 op het vliegveld 4 gewonden aan, waaronder twee zwaargewonden. Deze zijn per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. De komende dagen voert de Zeeland nog meer verkenningen uit.
CDS Middendorp: geen vrede zonder krijgsmacht
"Na al die jaren dat ik ons land en onze samenleving heb gediend, durf ik te zeggen dat ik eigenlijk 2 dingen heel zeker weet: allereerst dat ‘vrede’ zonder een krijgsmacht niet mogelijk is. Maar ook dat militaire oplossingen alleen, niet bestaan." Dat zei Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp gisteren in Breda bij de herdenking van en het symposium over ‘De vrede van Breda’. "Wij militairen kunnen niet de oorzaken van conflict voorkomen. Om die oorzaken aan te pakken, zijn veel experts nodig. Al die mensen zouden bij elkaar moeten komen, afhankelijk van het probleem en het conflict, om samen naar oplossingen te zoeken.” Hij concludeerde dat niets doen geen optie is. "Weten we dan niet meer, dat het kwaad overwint als goede mensen niets doen? Vrede vraagt wat van ons, maar vrede geeft ook veel. En dat is die inzet meer dan waard." Voor Middendorp was het de laatste keer dat hij in Nederland sprak als CDS. Op 5 oktober draagt hij het commando over aan luitenant-admiraal Rob Bauer.
Defensieatleten scoren goed op WK Triatlon
Majoor Christel Heeregrave heeft het er bij het wereldkampioenschap Triatlon vorige week in Rotterdam goed afgebracht. In de categorie 40-44 Female Sprint snelde ze als 12de van de 72 deelnemers over de meet. Haar eindtijd: 01.20.29. Ook majoor Jan Bos leverde een goede prestatie. Op de 50-54 Male Sprint klokte hij 01.11.14, goed voor een 14de plek in de eindrangschikking. Er deden in deze klasse 99 atleten mee. Sergeant-majoor van de mariniers Wim Korving verging het minder goed. Hij finishte niet in de klasse 40-44 Male Sprint (93 atleten). Wilt u meer lezen over deze sporters, kijk dan in de vorige Defensiekrant.
Market Garden
Traditioneel zijn in september de herdenkingen van Market Garden in onder andere Arnhem, Oosterbeek en op de Ginkelse Heide bij Ede. Daar waren afgelopen zaterdag bij de 73ste herdenking zo’n 30 – ruim 90 jaar oude – veteranen de eregasten.
Met nog 17.000 bezoekers herdachten ze bij het Airborne Monument de omgekomen militairen en keken ze naar de parachutedroppings. In 2 ‘waves’ sprongen in totaal zo’n 500 Amerikaanse, Belgische, Britse, Duitse, Franse, Nederlandse Poolse en Portugese parachutisten uit transportvliegtuigen. De Market Garden herdenkingsvluchten worden sinds een paar jaar gekoppeld aan de luchtmobiele oefening Falcon Leap. Daarvoor opereren internationale transportvliegtuigen bijna een week lang vanaf vliegbasis Eindhoven.
Foto: De 95 jaar oude John Jeffries geniet van de paradropping op de Ginkelse Hei. Hij sprong hier tijdens Market Garden zelf in september 1944. (Foto: Louis Meulstee)
'Terroristenjager' Jimmy F. komt vrij
De 22-jarige hobbyspion en zelfverklaard terroristenjager Jimmy F. uit Zevenbergen komt maandag voorlopig vrij, maar blijft verdachte van ‘betrokkenheid bij terroristische misdrijven’. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam bepaald.
F. werd opgepakt omdat hij een bericht zou hebben verspreid over de terreurdreiging in de Rotterdamse Maassilo, nog voordat de autoriteiten alarm sloegen. Het optreden van popgroep Allah-Las aldaar werd afgelast. Bezoekers moesten het gebouw verlaten. "Wij doen nog steeds onderzoek naar zijn uitlatingen en eventuele motieven daarbij", stelt het OM. (Bron: NOS)
Nederlanderschap 4 jihadisten ingetrokken
Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft het Nederlanderschap van vier jihadisten ingetrokken die zich in het buitenland hadden aangesloten bij een terreurorganisatie. Het is de eerste keer dat dit gebeurt op basis van de wet die in maart is aangenomen en die het mogelijk maakt het Nederlanderschap in te trekken vanwege de nationale veiligheid.
Het gaat om de bekende Syriëgangers Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B. De maatregel gaat meteen in. Ze zijn ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hierdoor kunnen ze niet meer legaal naar Nederland komen of naar andere Schengenlanden reizen. De rechter zal het besluit van Blok nog toetsen. (Bron: ANP)