03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

Trouwe viervoeter grote steun PTSS-patiënt

Tekst Ritmeester Djenna Perreijn
Foto en video Paris Hidden

Even de kop op schoot, een aanraking of de baas wegtrekken uit een stressvolle situatie. Zo’n 25 veteranen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) in Nederland hebben een hulphond. Een maatje die er altijd is, aandacht geeft en vertrouwd aanvoelt.

Het zintuigelijk waarnemingsvermogen van een hond is vele malen beter dan dat van een mens. Dit is ideaal voor het werk van hulphonden. Het dier voelt feilloos aan wanneer zijn baas spanning of verdriet voelt, vaak nog eerder dan dat een mens zich ervan bewust is. De hond kan vervolgens een buffer vormen tussen zijn eigenaar en andere mensen en houdt hem door het reflecteren van zijn gedrag een spiegel voor als hij onrustig of zenuwachtig is.

Extra geld

Hulphond Nederland plaatst getrainde honden bij cliënten en geeft de koppels intensieve begeleiding. De stichting werkt samen met Hulp voor Helden, een project van de stichting KPPR (Koninklijke PIT Pro Rege). Samen organiseren ze ieder jaar de sponsorwandeltocht Walk4Veterans. Van de opbrengst worden nieuwe hulphonden aangeschaft en getraind.

De wandeltocht begon afgelopen woensdag, morgen komen de deelnemers over de finish. Dit jaar lopen zo’n 150 mensen mee om geld op te halen. Voorzitter van Hulp voor Helden, generaal-majoor b.d. Henk Morsink, overhandigt de opbrengst van de sponsorloop op zaterdag  23 september symbolisch aan Hulphond Nederland

Meer informatie of de stichtingen steunen?

www.hulpvoorhelden.nl
www.hulphond.nl
www.walk4veterans.nl

Eric Hartwich, monteur voertuigen.