Tekst Ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Hille Hillinga
Bij tandartsen, dominees, muzikanten en bedrijfsmaatschappelijk werkers denk je misschien niet direct aan Defensie. Toch werken hier duizenden ‘specialisten’. Zij hebben hun opleiding en werkervaring opgedaan in de burgermaatschappij en zetten hun kennis nu in voor de krijgsmacht. 10 van hen vertellen trots over hun passie. Deze editie staat in het teken van kapitein fysiotherapeut Rahmon Zondervan (29).
“Houd je rug recht, voeten op heupbreedte en trek je met gestrekte armen langzaam omhoog.” De 29-jarige kapitein fysiotherapeut Rahmon Zondervan legt een van zijn patiënten geduldig uit hoe ze een rug verstevigende oefening moet doen.
“Met mijn operationele ervaringen als infanteriesoldaat kan ik militairen die m’n hulp nodig hebben iets extra’s bieden. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om fysiek in orde te zijn.”
Sterker
Zondervan doelt op het feit dat hij in 2007 een zelfmoordaanslag overleefde, tijdens een patrouille in de Afghaanse provincie Uruzgan. Er waren 260 hechtingen en 13 operaties nodig om hem weer op te lappen. De littekens en het oog dat hij verloor vertellen zijn verhaal. Spijt van de keuze voor Defensie heeft hij nooit gehad. “Je weet als militair dat het kan gebeuren. Bovendien ben ik er sterker uitgekomen.”
AANSLAG
Het is 10 juli 2007 als een zelfmoordenaar zichzelf opblaast op het marktplein van Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan. Op dat moment zijn daar 16 Nederlandse infanteristen op patrouille. Eén van de jongens overlijdt en 7 anderen raken gewond, onder wie de toenmalig soldaat-1 Rahmon Zondervan. Toen 19, nu 29 jaar. Toen infanteriesoldaat, nu militair fysiotherapeut.
Studie fysiotherapie
Na de aanslag op de Nederlandse militairen kon Zondervan niet verder bij zijn toenmalige regiment Limburgse Jagers. De dienst uitgaan was voor hem geen optie, dus zette hij alles op alles om zo snel mogelijk te revalideren en zich om te scholen.
“Nog geen 5 weken later liep ik al hard en een jaar later begon ik met de studie fysiotherapie. Dit beroep trok me als tiener al aan, maar het leger net wat meer. Na de aanslag viel alles op z´n plek en was dit de ideale combinatie.”
Verstuikingen en grove letsels
Wat Zondervan nu doet varieert van sportbegeleiding en het laten ontspannen van de spieren tot tapen en het corrigeren van een verkeerde houding. “We behandelen verstuikingen, maar ook grove letsels.
Op de Koningin Máxima Kazerne in Badhoevendorp helpt hij nu vooral marechaussees zoals beveiligers en rechercheurs, bij het herstel en/of versterken van spieren en gewrichten. “Ik zit hier bij een hele operationele club, waar veel aan krachttraining wordt gedaan. Daardoor zie je veel schouder- en nekklachten. Op ´groene´ kazernes, waar ik ook heb gewerkt, marsen ze veel vaker. Daar heb je weer meer te maken met onderbeenblessures.”
SPEC-OPLEIDING
Bij Defensie werken zowel burger als militair fysiotherapeuten. Burgers kunnen na de studie (en eventueel werkervaring) in principe direct aan de slag. Voor militairen geldt dat ze eerst de verkorte officiersopleiding moeten volgen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.
Tijdens deze interne opleiding tot Officier Specialist (SPEC) word je in 10 weken klaargestoomd tot militair. Je leert basisvaardigheden zoals schieten, maar ook hoe het is om dagenlang in het bos te bivakkeren. Een spannende uitdaging die je met een dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen aan kunt.
Eenmaal op de werkvloer ga je aan de slag in jouw vakgebied, in binnen- en buitenland. Want als militair kun je ook uitgezonden worden naar missiegebieden om daar je werk te doen. Voor burgers geldt dit niet.
Ouderen en kinderen
Een groot verschil met de burgermaatschappij is dat we geen ouderen en kinderen behandelen. Maar wel militairen en sportgerelateerde blessures. Dat vind ik het mooiste wat er is.”
Ook de aandacht voor de patiënt verschilt met een civiele fysiotherapeut. Zondervan legt uit: “In de burgermaatschappij heb je jaarlijks een x aantal behandelingen die verzekerd worden. Daar moet je het mee doen. Bij Defensie krijg je alle behandelingen die nodig zijn. Zodoende kun je meer tijd vrijmaken.”
Invictus Games
Zondervan behandelt niet alleen sporters, maar is zelf ook een sportfanaat. Zo doet hij dit jaar weer mee aan de Invictus Games. Dit is een internationaal sportevenement voor gewond geraakte militairen. Hij zal het zwembad induiken en op de fiets springen. Dit keer vindt het evenement plaats in het Canadese Toronto.
“Voordat ik ging studeren sportte ik veel te veel. Elke dag én te intensief. Ik dacht: hoe meer hoe beter, maar dat resulteerde in blessures. Nu beweeg ik op een veel verantwoordere manier.”
Zijn droom is om ooit mee te doen aan de Ironman Triathlon. “Maar dat duurt nog wel even hoor”, benadrukt Zondervan. “Je moet ruim 42 kilometer lopen, 3.86 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen. Dat heeft wat voorbereiding nodig.”
'Pak je kans´
Fysiotherapeuten die ook belangstelling hebben voor de krijgsmacht geeft Zondervan mee dat zij vooral hun kans moeten pakken. “Je kunt hier veel meer kanten op dan in de burgermaatschappij én je doet wat terug voor de medemens. Je bent een grote steun voor mensen, die hele belangrijke dingen doen. Dat motiveert mij extra.”