Collega's,

Dit is een eerste nummer van een speciale uitgave van de Defensiekrant over de versterking van onze organisatie. Nu nog digitaal, maar vanaf komend najaar vindt u ieder kwartaal een papieren versie op uw deurmat en op alle defensielocaties. Dit om u beter te informeren over de problemen waar we nu tegenaan lopen, maar vooral ook de tastbare oplossingen waar we nu aan werken en welke prio’s we stellen om ons werk tijdens inzet goed en veilig te kunnen doen. Geen glossy magazine met mooie vergezichten, maar eerlijke en duidelijke verhalen over wat u bezighoudt en wat u zou willen weten.

U weet als geen ander hoe de vele jaren van bezuinigen erin gehakt hebben en hun tol eisen in onze gereedheid. Onze geloofwaardigheid als organisatie en als werkgever staat onder druk. Dagelijks voelen we de tekortkomingen. Niet alleen in de inzetbaarheid van ons materieel, maar ook in de verminderde doorgroeimogelijkheden naar FPS fase 3 en ook in de uitblijvende noodzakelijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

‘Politieke debatten gaan nu over hoevéél geld erbij moet voor Defensie’

In zo'n periode is het des te belangrijker om elkaar goed te informeren over knelpunten en maatregelen. Dat vereist dat we naar elkaar luisteren, dat we elkaar informeren en dat we samen werken aan oplossingen. Dat geldt voor iedereen in de organisatie, van laag tot hoog.

Ik snap ook wel dat veel van die oplossingen - op personeel en op materieel gebied - afhankelijk zijn van de financiële ruimte die we hebben. Er is daarom de afgelopen jaren hard gewerkt aan draagvlak voor de noodzakelijke investeringen in de krijgsmacht. Dat draagvlak is enorm gegroeid en de politieke debatten gaan voor het eerst sinds tientallen jaren over de vraag hoeveel geld erbij moet voor Defensie. 

Ik kan u daarin geen gouden bergen beloven, maar belangrijke eerste stappen zijn gezet. De afgelopen jaren is er extra budget beschikbaar gemaakt om de krijgsmacht te versterken. Geld voor munitie, brandstof, kleding en reservedelen. Geld, dat ons in staat stelt te werken aan onze inzetbaarheid en onze geoefendheid, om ons werk beter te kunnen doen. Maar ook geld om commandanten in staat te stellen extra personeel aan te stellen op plekken waar we overbelast zijn. Ik hoop dat we de komende tijd ook tot een CAO-akkoord kunnen komen. Daar hebben we allemaal belang bij en u heeft tenslotte recht op goede arbeidsvoorwaarden.

‘Dagelijks voelen we de tekortkomingen’

Maar het gaat niet alleen over geld. Het gaat er ook om dat we elkaar beter weten te vinden, dat we de vaak logge en bureaucratische procedures vereenvoudigen, dat we vraag en aanbod gemakkelijker op elkaar kunnen afstemmen en niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Ook die verhalen, positief en negatief, mogen gehoord worden in dit magazine. Allemaal verhalen waar we van kunnen en moeten leren. Allemaal verhalen die ons vooral moeten stimuleren de handen ineen te slaan en ons onderlinge vertrouwen te versterken. Ons belangrijke werk vereist dat en u verdient dat.

Tom Middendorp
Commandant der Strijdkrachten

Defensie is begonnen met het herstel van de basisgereedheid. In deze themakrant kunt u daarvan de eerste voorbeelden lezen. Langzaam maar zeker zullen we de komende maanden en jaren dat herstel overal gaan zien en voelen. Maar we zijn er nog niet. Afhankelijk van een nieuw regeerakkoord en de hoeveelheid geld die voor Defensie beschikbaar komt, kunnen we meer investeren. Tegelijkertijd gaan we de samenwerking met organisaties buiten Defensie intensiveren en verdiepen, om zo een meer wendbare krijgsmacht te worden. Natuurlijk is deze krant niet de enige manier om u te informeren en te betrekken. U kunt daarvoor natuurlijk ook altijd terecht bij uw commandant.