Het Korps Mariniers

Defensie piept en kraakt. Met extra miljoenen kan de krijgsmacht werken aan het herstel van haar materieel en geoefendheid. Maar hoe zit het met de militairen zelf? Wat merken zij van de investeringen?

‘Dit past niet bij mijn ambitie’

Sergeant der mariniers Wiren Vroon, planner Mariniers Opleidingscentrum
“Van het jongste Defensiebod krijg ik een onprettig gevoel. Steeds als wij er iets bij krijgen, wordt ergens anders op beknibbeld. Denk bijvoorbeeld aan de wet uniformering loonbegrip, de pensioenhervorming, het snijden in beoordelingsgelden en saamhorigheidsgelden. Hierdoor ben ik gaan nadenken of Defensie wel de juiste werkgever voor mij is. Mijn gevoel zegt steeds meer: ga je om je heen kijken. Het is mooi dat er meer materieel komt, maar ik kom niet enthousiast thuis van een nieuwe nachtkijker. Er komt mogelijk wel meer geld voor opleidingen, maar je kunt amper weg wegens gebrek aan personeel.

Als we in een nieuw systeem langer in onze rangen moeten blijven, is het waarschijnlijk dat ik 3 functies sergeant blijf in plaats van 2. En vervolgens dus ook langer sergeant-majoor; dat past niet bij mijn ambitie. Verder blijven we mogelijk langer op stoel. Dat betekent dat we langer zware operationele functies vervullen. Dat heeft zijn weerslag op ons sociale leven. Afwisselen met iets lichtere functies tussendoor is erg belangrijk. Daarnaast is de verhuizing naar Vlissingen voor iemand in mijn leeftijdscategorie lastig. Ik heb 3 kinderen en in Zeeland is niet veel werkgelegenheid voor mijn partner. Niet verhuizen betekent echter alleen in het weekend thuiskomen. 

Defensie is een prachtig bedrijf, dat houdt mij op de been. Ik krijg alle ruimte om mijn mening te geven bij allerlei vormen van overleg. En mijn ideeën worden ook meegenomen: daar mag dan ook iets tegenover staan.”

‘Goed werkgeverschap is een optelsom van factoren’

Schout-bij-nacht Peter Reesink, hoofddirecteur Personeel
“Het beeld dat sergeant Vroon schetst klinkt mij jammer genoeg niet onbekend in de oren. Het is mede het gevolg van jarenlange bezuinigingen die ertoe leiden dat je je werk soms niet goed kunt doen. Bijvoorbeeld omdat je voertuig niet inzetbaar is, omdat reservedelen er niet zijn, of dat je door vacatures twee keer zo hard moet lopen om je werk af te krijgen.

Het vullen van vacatures is iets wat bij mij heel scherp op het netvlies staat. De werving van nieuwe, jonge militairen is ontzettend belangrijk, maar minstens net zo belangrijk is het behoud van militairen die al langer bij Defensie werken. Dat betekent aandacht voor kennis, kunde en ervaring. Het betekent duidelijkheid geven aan jonge militairen over hun toekomstmogelijkheden bij Defensie. Het is nog niet duidelijk hoe het langer doorwerken in de praktijk zal uitpakken. Of je meer functies moet vervullen, of dat je langer op functie gaat blijven, dat zal nog moeten blijken.

Ik hoor het signaal dat de sergeant afgeeft heel goed en herken waar hij tegenaan loopt. Goed werkgeverschap is een optelsom van heel veel factoren. Als HDP ben ik enorm gemotiveerd om knelpunten binnen het personele domein aan te pakken en op te lossen. Een belangrijkste stap hierbij zijn arbeidsvoorwaarden die ervoor zorgen dat Defensie een aantrekkelijk werkgever is en blijft.”