Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Defensie.nl levert totaalpakket voor werkstuk

Het is voor veel schoolgaande kinderen een stressmoment: de spreekbeurt of het werkstuk. De zoektocht naar een geschikt onderwerp alleen al kan al tot slapeloze nachten leiden. Het ministerie van Defensie maakt die keuze gemakkelijk met een bijna kant-en-klaar-pakket over de 4 krijgsmachtdelen, zowel voor de onder- als de bovenbouw. De Defensiekrant ging op bezoek bij groep 7 van basisschool Balans in Den Haag om te kijken hoe dat in de praktijk uitwerkt.

Luca, net 12 jaar geworden, kijkt in de middagpauze nog even op zijn IPad naar de presentatie. Hij heeft voor heel Defensie gekozen in plaats van een krijgsmachtdeel. Een klasgenootje houdt binnenkort al een spreekbeurt over de luchtmacht. “Ja”, bekent hij, “ik ben wel een beetje zenuwachtig.”

Defensie.nl

De aanwezigheid van een een fotograaf in camouflagepak zal daaraan best wat bijdragen. Hoe kwam hij eigenlijk op het idee om Defensie als onderwerp te nemen? “Ik had op defensie.nl de zoekopdracht 'spreekbeurt' ingetikt en toen kwam dit hele pakket tevoorschijn. Het is heel compleet, met veel informatie en filmpjes. Dat vinden ze in mijn klas altijd wel leuk.”

Rimpel

Onderweg naar school herhaalt Luca al mompelend de details die hij uit het hoofd heeft geleerd: “een rugzak van een militair weegt soms 40 kilo, de hoogste rang is Commandant der Strijdkrachten en de hoogste onderscheiding de Militaire Willems-Orde”. Naarmate het silhouet van de school naderbij komt, nemen de zenuwen en de vragen toe. “Heb ik wel genoeg geoefend? Weet ik alles nog wel? Zullen ze het leuk vinden?”, verraadt de rimpel in zijn voorhoofd.

Voldoende

De klas van juf Joyce – dochter van een oud-marineman - is al aan het volstromen als Luca en geüniformeerde fotograaf sergeant Sjoerd Hilckmann binnenstappen. De verschijning van de marinemilitair maakt zichtbaar indruk, dus eigenlijk staat de scholier nu al op een voldoende. Luca is daarvan nog niet overtuigd. Hij geeft net als de andere kinderen eerst een hand aan de juf en staat dan wat bedremmeld voor het digitale lesbord.

Videoclips

Na een nerveus begin krijgt Luca de smaak te pakken. De belangrijkste gegevens lepelt hij moeiteloos op en de kinderen luisteren aandachtig . Ze nemen de videoclips over onder meer de rugzak en de militaire groet gulzig in zich op. Luca heeft ook wat materiaal meegenomen om door de klas te laten gaan, zoals de wings van een vlieger en een naamplaatje dat hij in het Nationaal Militair Museum heeft laten maken. “Dat is cool”, zegt een van de kinderen.

Luca beperkt zich ook niet alleen tot de informatie uit het pakket. “De hoogste onderscheiding is de Militaire Willems-Orde”, vertelt Luca zijn klas. “Die heeft Marco Kroon gekregen en hem heb ik een keer ontmoet”, voegt hij vol trots toe.

Quiz

Luca betrekt zijn klasgenoten ook nadrukkelijk bij zijn spreekbeurt. “Nu ga ik jullie leren salueren meldt hij. Als een volleerd instructeur zet hij de klas in de houding en iedereen brengt enthousiast de groet zoals die staat geprojecteerd op het schoolbord. Een korte quiz vormt het besluit van de presentatie. De reacties zijn zeer positief. “Ik heb er veel van geleerd”, reageert Mitchell. “Je had iets rustiger kunnen beginnen en misschien iets harder moeten praten”, oordeelt Eva. “Het zat goed in elkaar en duurde ook niet te lang meldt een ander.”

Juist de persoonlijke ervaringen van Luca in zijn spreekbeurt, zoals de ontmoeting met Ridder MWO Marco Kroon, zorgen ervoor dat het niet verzandt in het opdreunen van de veelheid aan gegevens die het lespakket biedt. “Dat zou te gemakkelijk zijn. Het pakket is zo compleet dat het dan eigenlijk vals spelen is”, vindt de vader van Luca.

Tips

Het lespakket van Defensie voor scholieren biedt uitgebreide informatie over de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee. Op de site(s) zijn een veelheid aan foto's en speciaal gemaakte videoclips te vinden. Ook vind je er algemene tips over het samenstellen van een spreekbeurt of werkstuk en is er een aparte handleiding voor leerlingen in groep 5 tot en met 8 van de basisschool (https://www.defensie.nl/onderwerpen/spreekbeurt-of-werkstuk/inhoud/spreekbeurt-of-werkstuk-over-het-leger-voor-groep-5-tot-8). Surfen naar Defensie.nl en bij 'zoeken' de woorden 'werkstuk' of 'spreekbeurt' intikken zorgt ook voor een duidelijk overzicht.