Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-1 Joyce Rutjes

Er lijkt een windstilte te heersen rond de Nederlandse militairen op Curaçao in de Nederlandse Antillen. Toch is er wel degelijk veel leven in de brouwerij. 

De afgelopen weken vormde de tropische rotsklomp in de Caribische Zee het toneel voor een in- en uitstapoefening vanuit een onderzeeboot door duikers van het Korps Mariniers. Op zijn beurt pakte de op Curaçao gestationeerde landmachtcompagnie uit met een stevige oefening. Bij het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) is er naast oefeningen ook heel wat te doen, zoals anti-drugsoperaties. Daarnaast verricht een reservist belangrijk onderzoek. 

Militairen van de landmachtcompagnie op Curaçao zoeken hun weg in de wildernis van het oefengebied Wacawa.

Decor voor de ontsnappingsoefening was Zr. Ms. Zeeleeuw. Militairen van de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) oefenden om ongezien aan land te komen voor bijvoorbeeld verkenningen, sabotageacties en het verzamelen van vitale informatie. 

Met het oog op mogelijke uitzending trok de huidige landmachtcompagnie op Curaçao, de Bravo-compagnie van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel, alle registers open in een Live Firing Tactical Training. Arena daarvoor was het natuurgebied Wacawa waar de omstandigheden veel op die van een crisisgebied lijken.

Namens het CZSK analyseert reservist luitenant-ter-zee 2 OC ir. Hans Goris momenteel de energiehuishouding op de Marinebasis Parera, en op vergelijkbare Nederlandse bases in het Caribisch gebied, te analyseren. De resultaten zijn binnenkort te verwachten. 

De onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw met op de achtergrond het marine-ondersteuningsvaartuig Zr.Ms. Pelikaan.