06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

Een klik in de lucht

Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant-majoor João Brito, Portugese luchtmacht

Samenwerking in tactisch luchttransport naar een hoger niveau

Een blinde sprong in het duister? Dat niet. Springen vanuit een buitenlands vliegtuig, met buitenlandse parachutes, zoiets vergt sterk vertrouwen in elkaars vakmanschap. In Zuid-Portugal bewijzen Nederlandse C-130 Hercules-crews en ondersteunende grondeenheden dat ze met hun buitenlandse collega’s kunnen lezen en schrijven. In meerdere talen.

Even resumeren: Portugese para’s, met Amerikaanse parachutes, in een Nederlands toestel. Een Portugese jumpmaster ziet toe op zijn landgenoten. Een Amerikaan heeft oog voor het correct aanhaken van ‘zijn’ valschermen. De Nederlandse loadmaster ziet toe op de algehele veiligheid achterin.

Het kenmerkt het niveau waarop de Portugezen, Belgen, Spanjaarden, Amerikanen en Nederlanders met elkaar samenwerken tijdens de oefening Real Thaw. Ze tillen het letterlijk naar een hoger niveau. Jaren geleden was dit ondenkbaar. Zoveel landen, zoveel typen parachutes. En vooral: zoveel procedures. Keer 10.

In missies weten vliegers, loadmasters en ondersteunende grondeenheden elkaar en hun buitenlandse collega’s goed te vinden. Ze leren van elkaar en dat komt hun operationele inzet ten goede. Daarom zoeken ze ook in internationale oefeningen de onderlinge klik, over de grenzen van nationaliteiten heen. Ze willen niet alleen vertrouwd raken met hun eigen middelen en methoden, maar ook kennis en ervaring uitwisselen met hun wapenbroeders. Zodat een sprong in de nacht niet een spreekwoordelijke sprong in het duister is.

Benieuwd hoe het er aan toe gaat tijdens een nachtsprong? Bekijk deze foto’s!