Tekst Ingmar Kooman/Bert van Elk
Nederland kiest een nieuwe Tweede Kamer
Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05
Tekst Ingmar Kooman/Bert van Elk
Nederland kiest een nieuwe Tweede Kamer
Aanschaf van een vliegdekschip, opnieuw een staatssecretaris, Defensie omdopen tot het ministerie van Vrede en Wederopbouw. Een greep uit de plannen voor de krijgsmacht uit de verschillende verkiezingsprogramma’s. Sommige zijn oerdegelijk, andere presenteren verrassende keuzes. De Defensiekrant zet enkele opvallende voorstellen uit de verkiezingsprogramma’s op een rij. De keuze maak je uiteindelijk zelf in het stemhokje.
Geld voor Defensie is duidelijk een thema in de partijprogramma’s. GroenLinks pleit voor handhaving van het huidige budget. Meer geld voor de krijgsmacht is een breed gedragen wens, van PvdA tot SGP. Om de basisgereedheid op orde te brengen (PvdA, D66) of om geleidelijk toe te werken naar de NAVO-norm (CDA, VVD, SGP) van 2 procent van het Bruto Binnenlands Product. VNL wil direct voldoen aan de trans-Atlantische afspraak met een investering van meer dan 5 miljard euro. Verder noemen ChristenUnie en PVV een concrete plus op de begroting: 2 miljard. ChristenUnie, VVD en SGP bepleiten daarnaast een meerjarenbegroting.
De missie in Mali is in de ogen van de Partij voor de Dieren afgelopen. Nederland werkt, wat deze partij betreft, niet meer mee aan gevechtsmissies in bondgenootschappelijk verband. 50PLUS is voor een actieve rol van Nederland binnen de NAVO. VNL bepleit alleen nog missies waarmee het Nederlands (handels-)belang is gediend. De F-35 mag dan stealthy zijn, het toestel staat bij veel partijen op de radar. Om uit de lucht te schieten, in het geval van de SP, Partij voor de Dieren of Denk. CDA en ChristenUnie juichen het nieuwe jachtvliegtuig toe. VNL en SGP stellen voor om meer toestellen te kopen.
Een Europese krijgsmacht waarin elk land zijn specifieke taken heeft, dat is het ideaal, voor wat betreft D66. GroenLinks en PvdA gaan daar een eind in mee. Nauwere Europese samenwerking kent volgens de VVD echter duidelijke grenzen. PVV, VNL, SGP, SP zijn ronduit tegen hechtere Europese banden op defensiegebied.
Een nieuwe dienstplicht is het paradepaardje van het CDA. Zowel Defensie, de politie als de zorg moeten hiervan profiteren. Ook de SGP staat hier welwillend tegenover en wil de optie nader onderzoeken. De Partij voor de Dieren wil militairen pas vanaf 21 jaar op uitzending sturen.
Cyberveiligheid is duidelijk politiek hot. ChristenUnie en D66 zijn zelfs voorstander van een nieuw cyberkrijgsmachtdeel. Het CDA is voor de oprichting van hooggespecialiseerde eenheden binnen Defensie en politie voor cyberveiligheid. De VVD wil meer doen om Defensie aantrekkelijker te maken voor deze deskundigen. Over de bevoegdheden op het gebied van cyberveiligheid, van onder andere MIVD en AIVD, lopen de meningen echter sterk uiteen. De partijen aan de linkerkant van het spectrum stellen privacy voorop. De partijen op rechts bepleiten juist meer bevoegdheden en middelen voor de diensten, ook in internationaal verband.
Robots, onbemande en zelfs autonome wapensystemen. Niet langer science fiction, maar een realiteit waarover politici nu knopen moeten doorhakken. De Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks en D66 willen dat Nederland het voortouw neemt in het opstellen van strenge internationale regels voor de ontwikkeling en inzet van onbemande systemen.
Hoe dan ook, Defensie is in beeld bij alle politieke partijen, zoals deze kleine greep uit de plannen duidelijk maakt.