Tekst Jopke Rozenberg-Van Lisdonk
Foto Archief Siemens
De wereld samen een stukje veiliger en stabieler maken; Defensie wil deze taak graag oppakken met andere organisaties en bedrijven die iets met veiligheid te maken hebben. Het ministerie nodigde daarom begin februari 1.200 beïnvloeders uit 50 landen uit om de koppen bij elkaar te steken op de 2-daagse Future Force Conference. 95 sleutelfiguren binnen de veiligheidswereld spraken voor en met het publiek over diverse vraagstukken. De Defensiekrant stelt de komende tijd een aantal onderwerpen en toonaangevende sprekers nader voor. Vandaag Leo Freriks.
Freriks is manager van overheidsaangelegenheden bij Siemens. Hij sprak samen met een aantal anderen over het thema ‘Rumble in the Urban Jungle’. Centraal stond het ontwikkelen van slimme en veilige steden. Vijf vragen over hoe Siemens dit met Defensie wil aanpakken.
Wat is het raakvlak van een wasmachinefabrikant met slimme en veilige steden?
“Het onderdeel consumentenproducten, waaronder wasmachines en andere huishoudelijke apparatuur vallen, is altijd een bescheiden onderdeel van de totale Siemens business geweest. Het bedrijf is in een groot aantal sectoren actief, zoals elektriciteitsopwekking, transport en distributie van elektriciteit, maar ook oplossingen voor automatisering, digitalisering en robotisering van fabrieken. Dat doen we in circa 190 landen. In stedelijk gebied zorgt Siemens voor intelligente infrastructuur. We leveren onder meer trams, treinen en metro’s. Voor gebouwen bieden wij oplossingen voor beveiliging, veiligheid en klimaat. Ook werkt het bedrijf aan oplossingen voor ziekenhuizen op het gebied van medische technologie en diagnostiek. Slim en duurzaam spelen daarbij een steeds belangrijkere rol. Zaken als ‘electrificering’, automatisering en digitalisering zijn in opkomst, veelal worden ze aan het internet gekoppeld. Daardoor kunnen we dingen slimmer, goedkoper en makkelijker maken, maar het brengt ook kwetsbaarheden met zich mee. Vandaar ‘slim & veilig’.”
‘Rumble in the Urban Jungle’: wat precies rommelt er in het verstedelijkt gebied?
“Onze wereld verstedelijkt. De verwachting is dat in 2050 meer dan twee derde van de wereldbevolking in steden zal wonen. Omdat steden groeien zal de vraag om goed bestuur, een betrouwbare, efficiënte en betaalbare infrastructuur toenemen. Burgerschap wordt belangrijker. Maar hoe doe je dat? Stedelijke ontwikkeling is al een uitdaging in ontwikkelde landen, dus des te meer in steden die uit een conflict of crisissituatie proberen te komen. Het stedelijk bestuur heeft burgers, bedrijven en kennisinstellingen hierbij hard nodig.”
Wat is volgens u de aanpak voor het slim en veilig ontwikkelen van steden die recent het toneel zijn geweest van conflict en instabiliteit?
“Elke stad kent haar eigen specifieke situatie en context. Er is geen universele aanpak die werkt voor alle steden, of het nu gaat om steden in een post-conflict situatie of om een stad in een ontwikkeld land die te maken heeft gehad met een grote ramp of incident. De oplossingen op het gebied van goed bestuur, het betrekken van burgers en het toepassen van technologie verschillen van stad tot stad en van situatie tot situatie. Door een raamwerk te ontwikkelen van stedelijke ontwikkeling, van kwetsbare steden tot ‘smart cities’, is het wel mogelijk beter en sneller te herkennen in welke fase een stad zich bevindt. Daarop kun je dan maatregelen afstemmen. Ook andere factoren zoals goed burgerschap en economische ontwikkeling dragen bij aan de veiligheid in de stad.”
Welke rol heeft Defensie hierin (samen met Siemens)?
“In de regel treft Defensie een stad aan die na een conflictsituatie heropgebouwd moet worden. De eerste prioriteiten zijn veiligheid, onderdak, schoon drinkwater en voedsel. Maar daarna gaat het ook over de opbouw van infrastructuur, elektriciteit, mobiliteit, een goede drinkwatervoorziening en gezondheidszorg. Zeker in de eerste fasen van heropbouw na een conflict zal hierbij Defensie een belangrijke rol spelen. Naarmate vrede en stabiliteit terugkeren, neemt de rol van lokale overheid, burgers en bedrijven toe. Bedrijven zoals Siemens kunnen met hun ervaring en expertise ondersteunen bij de heropbouw van stedelijke infrastructuur.”
En wanneer is die rol afgelopen in dit proces?
“De rol van Defensie is uitgespeeld als vrede en stabiliteit zijn teruggekeerd, of de grootste nood na een incident of ramp verholpen is. Dan begint het voor bedrijven pas. Voor het ontwikkelen van ‘smart cities’ zijn niet alleen een slim overheidsbestuur belangrijk, maar ook slimme en betrokken burgers en de toepassing van slimme technologie door bedrijven.”