Hindernisbaan vernoemd naar Jaaike Brandsma

Dinsdag werd op de Legerplaats Ermelo de hindernisbaan vernoemd naar Jaaike Brandsma. Zij raakte op 10 juli 2007 als lid van de Task Force Uruzgan gewond en verloor haar linker onderbeen. Dankzij haar doorzettingsvermogen overwon Brandsma volgens overste Peter Meijer, commandant van 400 Geneeskundig Bataljon en het Regiment Geneeskundige troepen, sindsdien veel fysieke en mentale hindernissen. “Ze toonde doorzettingsvermogen, veerkracht en moed en is daardoor een voorbeeld voor ons allen.” Jaaike Brandsma werkt nog steeds bij Defensie, tegenwoordig als management-assistente. 

Belgen onderscheppen vliegtuigen boven Nederland

Dinsdagmorgen 7 maart om half acht was het zo ver: voor het eerst onderschepten 2 Belgische F-16’s boven Nederland een vliegtuig. Het ging om een Hongaarse Saab 340 waar de verkeersleiding op de grond geen contact mee kon krijgen. Achteraf bleek het om een elktronisch defect te gaan. Drie dagen later, op 10 maart, deden de Belgen het kunstje nog eens over; ditmaal onderschepten ze een Indiaas passagierstoestel waarmee de verkeersleiding geen contact kon leggen. Niet eerder voerden Belgische F-16’s boven Nederland onderscheppingen uit. Sinds begin dit jaar bewaken Nederlandse en Belgische F-16’s afwisselend het luchtruim van de Benelux (België, Nederland, Luxemburg). De overeenkomst voor deze unieke vorm van samenwerking werd in december vorig jaar ondertekend door de ministers van Defensie van beide landen.

Eremetaal én nieuwe missie voor Van Amstel

Afgelopen weekeinde vertrok Zr. Ms. Van Amstel uit de haven van Den Helder naar het veel warmere Caribisch Gebied. Kort voor de Van Amstel de marinehaven achter zich liet, kwam plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer aan boord om een deel van de bemanning te waarderen voor hun eerdere inzet in de Middellandse Zee ten behoeve van Frontex. Bauer: “De ene reddingsactie was nog niet afgelopen of u werd alweer te hulp geroepen voor de volgende.” In totaal werden meer dan 1.000 migranten van zinkende schepen en rubberboten gehaald en verzorgd. “En het mooie was, iedereen sprong bij om dit voor elkaar te krijgen. Want u wist: het gaat hier om mensenlevens.” En dus was de herinneringsmedaille humanitaire hulpverlening bij rampen zonder meer op zijn plaats. De komende 4 maanden functioneert het multipurpose-fregat als stationsschip en wordt vooral ingezet bij counterdrugsoperaties.

Bijzonder eerbetoon CDS

Tijdens een bezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland werd Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp onlangs de 3e Nederlander die 'Honorary Officer in the Military Division of the Order of Australia' werd. De generaal werd zo geëerd voor zijn aandeel in de uitstekende samenwerking tussen ons land en Australië. Tijdens zijn bezoek aan Australië legde de CDS in het bijzijn van Nederlandse veteranen een krans bij het Australian War Memorial. Na zijn bezoek aan Australië vloog hij door naar Nieuw-Zeeland waar hij onder meer een krans legde bij het graf van de Onbekende Soldaat in Wellington.