Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant-majoor Maartje Roos

Gouden tijden internationaal zijn voorbij

Het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) is op een kruispunt beland. Een aantal sportploegen en individuele atleten kan steeds moeilijker meekomen in het internationale geweld met tegenstanders van Olympisch niveau. Sinds de opheffing van de Defensie Topsport Selectie, in 2007, vormt alleen in bokser Peter Müllenberg nog een internationaal ‘uithangbord’. “Misschien moeten we onze eisen om deel te nemen aan een Militair Wereldkampioenschap aanpassen”, zegt het hoofd BIMS, luitenant-kolonel Ard Vermeulen.

De stemming bij de jaardag van het BIMS deze week was allerminst negatief. Na een aantal moeilijke jaren, met een soms sterk dalend aantal deelnemers aan de militaire sportwedstrijden, gloort een betere toekomst.  “Die terugval lag voor een deel aan de reorganisaties en de uitzendingen, terwijl ook nog een aantal equipes met een verjonging bezig is”, verklaart Vermeulen.

Luitenant-kolonel Ard Vermeulen (links) spreekt de zaal toe, met op de achtergrond brigadegeneraal Ronald Harmsma.

Badminton

Over een aantal min of meer traditionele NMK’s maakt hij zich zorgen, zoals badminton en schermen, maar verder moet de groei er weer in komen. “We moeten ook niet altijd naar het aantal deelnemers kijken, maar ook naar het niveau.” Een voorbeeld is het schermen. De afgelopen jaren is er een prima samenwerking met de Koninklijke Militaire Schermvereniging, waarmee jaarlijks een gezamenlijk toernooi wordt gehouden. “Daaraan doen internationale militaire toppers en de Nederlandse civiele nationale ploeg mee. Dat evenement heeft een geweldig niveau.”

Het aantal militaire kampioenschappen blijft gelijk en de hoop is nu dat ook het deelnemertal weer gaat stijgen.

Medailles

Door een aantal militaire kampioenschappen – oriënteren en triatlon - open te stellen voor andere landen  , neemt niet alleen het aantal deelnemers toe, ook het niveau rijst zienderogen. Dat moet zich dan weer uitbetalen in betere prestaties op de Wereldkampioenschappen voor militairen en de Military World Games, waarvan de volgende editie in China (Wuhan, 2019) op de agenda staat. “Dat we daarbij medailles gaan winnen, is lang niet zeker meer. Niet zo gek als je bedenkt dat een derde van de medailles tijdens de laatste Olympische Spelen is gewonnen door militairen. Die atleten staan er ook op MWK’s. Andere landen hebben nog een topsportselectie of ze specialiseren zich op een aantal onderdelen. Daarin kunnen we als klein land niet meegaan.”

Soldaat 1 Peter Müllenberg werd in de bloemetjes gezet voor zijn prestaties vorig jaar, onder meer op de Olympische Spelen.

Niveau

Het BIMS zit ieder jaar met de vertegenwoordigers van de equipes om de tafel om een convenant op te stellen, waarmee richting wordt gegeven aan de nationale en internationale evenementen. “Moeten we bijvoorbeeld alleen militairen naar wereldkampioenschappen sturen die met de besten meekunnen? Of gaan we voor de slogan van het internationaal sportcomité (CISM): Friendship through sport?”

Lifesaving

Toppers zijn er nog wel degelijk binnen Defensie, betoogt het hoofd BIMS. “Denk aan triatlete kapitein Andrea Jochems. Sergeant 1 Durk de Vries en opperwachtmeester René Grit zijn nationaal kampioen parachutespringen en majoor Ed Klok een topschutter pistool. Soldaat 1 Barry Hazenoot won zilver op het WK lifesaving en (de blinde) para-triatleet Daniël Knegt is een voorbeeld voor allen. Wat die laatste betreft: we gaan steeds meer samen doen met onze mindervalide (oud)militairen. We liggen op koers om degenen die goed zijn in hun sport in de NMK’s te integreren. Ze maken steeds meer deel uit van de BIMS-familie en dat is een heel goede zaak.” Het bureau houdt dit jaar in juni dan ook het eerste regionale zitvolleybaltoernooi, een sport die bij uitstek geschikt is voor iedereen.”

Zitvolleybal is een sport die door bijna iedereen kan worden beoefend. Er komt een regionaal toernooi in Nederland.

Wielrennen

Nu is het dus zaak de Defensie sport weer op de kaart van iedere (oud)militair te zetten. “Er zijn in totaal 67 mensen actief bij de diverse equipes, die dat allemaal als nevenfunctie doen. Dat is al een hele prestatie. In 2017 verzorgt het BIMS, samen met de Militaire equipes, in totaal 70 evenementen . We houden regionale toernooien en om het jaar een MWK, in 2018 zijn we gastheer van het wielrennen. En er staat meer op het programma: het Conseil International du Sport Militaire, de internationale sportbond waarvan Nederland mede-oprichter is, bestaat volgend jaar 70 jaar. De strijd om de Kentish Cup, het oudste voetbaltoernooi binnen de UEFA, bestaat dan 100 jaar. Genoeg dus om naar uit te kijken.”

Mister Judo bij Defensie, luitenant-kolonel Fred Sijnhorst, werd verrast met de J.C. Maassenprijs.

Luitenant-kolonel Fred Sijnhorst heeft tijdens de jaardag de J.C. Maassenprijs ontvangen voor zijn inzet voor de militaire sport.

Sijnhorst kreeg de prestigieuze prijs omdat hij zich bijna 35 jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor het militaire judo. "Fred is iemand die echt het verschil maakt", zei brigadegeneraal (marechaussee) Ronald Harmsma, die de oorkonde overhandigde.

Sijnhorst maakte van 1981 tot 1987 als atleet deel uit van de militaire judoploeg. Van 1994 tot 2008 was hij Chef d'Equipe van het team dat vele successen kende, met onder anderen toppers als Claudia Zwiers, Danielle Vriezema, Ben Sonnemans en Mark Huizinga.
 
Sinds 2012 is Sijnhorst president van het sportcomité Judo van de internationale militaire sportbond CISM.
De J.C. Maassen Prijs is in 1978 ingesteld en kan worden toegekend aan een of meer militairen die zich bijzonder hebben onderscheiden als militair sportbeoefenaar of begeleider.