Indringende expositie over oorlogsgeweld

Oorlogsfotografe Marielle van Uitert maakt sinds 2008 reportages in opdracht en op eigen initiatief in oorlogs- en conflictgebieden. Zo is ze net terug van een reis naar de frontlinie van Mosul in Irak. Haar werk resulteerde in de indringende foto-expositie ‘Kijk niet om’. Sinds kort te zien in Nationaal Monument kamp Vught. De expositie bevat rauwe oorlogsfoto’s, gecombineerd met bijzondere, ontroerende portretten van burgers die leven met de dreiging van oorlogsgeweld.

Valentijn in Gao

Radio 2-dj Wouter van der Goes staat op het punt om af te reizen naar Mali. Om uitgezonden militairen te verrassen neemt hij een zak vol vurige Valentijnskaarten en liefdevolle audioboodschappen mee. De presentator van de middagshow Wout2day wil met ´Missie Mali´ de mannen en vrouwen in Gao een hart onder de riem steken op Valentijnsdag. Hij levert de boodschappen niet alleen hoogstpersoonlijk af, maar gaat op 14 februari ook telefonisch verslag doen vanuit het missiegebied. Verder worden audio- en videoreportages opgenomen, die een week later worden uitgezonden.

‘Vliegend pompstation’ leeg geslurpt

Een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht heeft tijdens z’n eerste missie in het Midden-Oosten ruim 5 uur lang jachtvliegtuigen van coalitiepartners van kerosine voorzien. Die bestrijden ISIS-doelen boven Irak en Oost-Syrië. “Het is duidelijk dat we hier hard nodig zijn, want we waren tot de laatste druppel leeg”, zegt detachementscommandant majoor Marcel de Pee. Door in de lucht te tanken kunnen vliegtuigen ISIS langer en effectiever bestrijden. Ook tankers van onder meer Australië, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten doen dienst als ‘vliegende pompstations’. Op deze manier zijn vorig jaar ruim 80.000 toestellen in de lucht bijgetankt. De tankers vliegen hiervoor op grote hoogte rondjes (tracks). De KDC-10 levert ongeveer 1.750 liter brandstof per minuut.

Home sweet home, Apaches

Na 2,5 jaar dienst in Mali zijn de laatste 2 Apache-gevechtshelikopters eind vorige maand teruggekeerd op Hollandse bodem. Een C-17-transportvliegtuig bracht de toestellen vanuit het Afrikaanse land naar Vliegbasis Gilze-Rijen. Eenzelfde scenario voltrok zich begin januari, toen de eerste 2 helikopters naar Nederland kwamen. De heli’s krijgen bij het Logistiek Centrum Woensdrecht groot onderhoud. Na ongeveer een half jaar zijn ze weer klaar voor gebruik. De Apaches vervulden een belangrijke rol in de VN-missie Minusma. Ze verzamelden inlichtingen en ondersteunden Nederlandse eenheden op de grond. In Mali zijn nu nog 3 Nederlandse Chinook-transporthelikopters operationeel, maar ook die keren binnenkort terug. Duitsland neemt de taken in het uitzendgebied over.

Wandelen als dienstverrichting

De inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse is weer geopend. Dit jaar krijgen 1.800 Nederlandse militairen en veteranen de kans om aan dit wandelspektakel deel te nemen, op ´aanwijzing’ van de commandant. Op deze manier wordt deelname een ‘dienstverrichting’ en kunnen de gemaakte kosten (inschrijving, eigen bijdrage faciliteiten en reiskosten) vergoed worden. Hiervoor moet wel aan bepaalde regels worden voldaan. Het grootste sportevenement van Nederland vindt plaats van 18 tot en met 21 juli. Op Kamp Heumensoord is legering beschikbaar. Als er teveel inschrijvingen zijn, wordt er op vrijdag 7 april geloot.