Extra veiligheidsmaatregelen Schiphol bijgesteld

De extra veiligheidsmaatregelen rond Schiphol zijn alweer aangepast. Een niet nader toegelicht signaal leidde op 30 juli tot extra maatregelen, zoals uitgebreide voertuigcontroles op de toegangswegen naar de nationale luchthaven. Ook de tijdelijke ondersteuning door 11 Luchtmobiele Brigade is beëindigd.

Omdat de Koninklijke Marechaussee zelf weer alle maatregelen uitvoert, is de inzet van andere defensieonderdelen niet nodig. Wel blijft sprake van meer zichtbare en onzichtbare beveiliging op de luchthaven, waaronder onvoorspelbare controles. Luchthavens zijn een voorstelbaar doelwit voor terroristen en dus blijft voortdurende waakzaamheid nodig.

Zoekspecialisten
De marechaussee vroeg al eerder andere defensieonderdelen om steun. Vorig jaar bijvoorbeeld voor het Mobiel Toezicht Veiligheid, vanwege de verhoogde toestroom van migranten. Nog steeds assisteren zoekspecialisten van de landmacht assisteren in de havens van Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden waar zij vrachtwagens doorzoeken op de aanwezigheid van illegale migranten.

Weer marineschip ingezet bij Turkije

Opnieuw is een Nederlands marineschip in NAVO-verband richting de Egeïsche Zee vertrokken. Zr. Ms. De Ruyter gaat op de zeegrens tussen Griekenland en Turkije (mensen)smokkelnetwerken in kaart brengen.

De Ruyter is niet het eerste Nederlandse marineschip dat een bijdrage levert aan deze operatie. In het voorjaar werd de Zr. Ms. Van Amstel hiervoor ook al enkele maanden ingezet. De stroom vluchtelingen die vanuit Turkije zijn weg naar het Europese vasteland vindt, is dit jaar veel kleiner dan vorig jaar. Dat komt onder meer door afspraken tussen de EU en Turkije. Toch blijven vluchtelingen de gevaarlijke oversteek wagen. Ook kiezen steeds meer van hen voor andere routes, bijvoorbeeld via Italië.

Capitulatie Japan herdacht

Op 15 augustus is de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bij het Indisch monument in Den Haag legden onder andere minister-president Mark Rutte en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp kransen.

71 jaar
Japan bezette tijdens WWII toenmalig Nederlands-Indië. Tijdens die bezetting werden circa 100.000 Nederlanders geïnterneerd in kampen waar zij leefden onder erbarmelijke omstandigheden. 13.000 van hen kwamen door de verschrikkingen om het leven. Op 15 augustus 1945 gaven de Japanners zich over.

Mitchell met een missie

De B-25 Mitchell van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht is gistermiddag vanaf Gilze-Rijen met een bijzonder uiterlijk vertrokken naar Engeland. Het toestel is getooid in de kleuren van 320 Squadron zoals dat in 1944 vanaf RAF Dunsfold opereerde. Tijdens een vliegshow in het graafschap Surrey heeft morgen een reünie plaats van deze Nederlandse eenheid van de Marine Luchtvaartdienst. Speciaal te gast zijn 4 hoogbejaarde veteranen die tijdens de oorlog bij 320 Squadron hebben gediend. In de volgende editie van de Defensiekrant staat een uitgebreide reportage over die bijeenkomst.

Veteranen Meet & Greet regio Twente

Op 3 september 2016 wordt op Landgoed den Vossenbosch in Hoge Hexel (gemeente Wierden) een Veteranen Meet & Greet georganiseerd.

Burgers en veteranen uit de regio zijn van harte welkom. Het is de uitgelezen kans voor de 3.500 veteranen die Twente rijk is elkaar te ontmoeten en hun verhaal te delen met andere geïnteresseerde Twentenaars.

Het programma duurt van 10.00 uur tot 18.00 uur. Aanmelden kan via:info@landgoeddenvossenbosch.nl of via http://landgoeddenvossenbosch.nl/evenementen/veteranen-meet-greet/. Hier kunt u ook meer informatie over het programma vinden.