Tekst kapitein Wouter Helders
Foto Koninklijke Marine

Wat voor het ongetrainde oog niet meer dan een vaag spoor mag lijken, is voor de military trackers van het Korps Mariniers genoeg om een daderprofiel op te stellen. Loopstijl, gewicht, merkschoenen en tempo; ze lezen er vanalles uit af. Geen wonder dat de professionele spoorzoekers daags na de dodelijke schietpartij op Bonaire vanaf naburig Curaçao zijn ingezet om het Korps Politie Caribisch Nederland bij te staan.

“Wij zijn gespecialiseerd in het vinden en volgen van sporen”, legt de teamleider van de op Bonaire ingezette trackers uit. “Daaruit halen we zoveel mogelijk informatie over de bewegingen van de daders.” De spoorzoekers proberen aan de hand van sporen het gedrag en de intentie van hun doelwit, in dit geval de daders van de schietpartij, te achterhalen. Snel ter plaatse zijn is daarbij troef. “Het is het beste als we zo snel mogelijk ter plaatse zijn en de plaats delict wordt afgezet. Dan worden de sporen niet vervuild.”

De zoekspecialisten zijn in staat om onder oorlogsomstandigheden en in alle soorten terrein sporen te volgen en te interpreteren.

Eerste aanhouding

Ook dit keer boekten ze door hun vlugge optreden al snel resultaat. Zo brachten de mariniers onder meer de vluchtroute van de daders in kaart en vonden ze kleding, een portemonnee en een patroonhouder. De military trackers zijn inmiddels terug op Curaçao. Kort na hun inzet is een eerste aanhouding in de zaak verricht. 

Video

Wil je een indruk van het werk van de spoorzoekers? Hier een korte impressie van een training tot combat tracker op Curaçao.

https://www.defensie.nl/actueel/videos/2013/05/16/combat-trackers-leren-vak-op-curacao

Dodelijke schietpartij

Politieagent Ferry Bakx werkte sinds 2013 in dienst van het Korps Politie Caribisch Nederland op Bonaire. De politieman was met een collega naar een woning aan de westkant van het eiland gestuurd, waar een overval werd gepleegd. Toen de agenten arriveerden, kwam het tot een achtervolging en vervolgens tot een schietpartij. Bakx werd gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

Op Curaçao kan uitstekend getraind worden, omdat hier op een klein oppervlakte militaire faciliteiten en heel veel soorten ondergrond (zand, bebost, verhard, bedekt met bladeren en verstedelijkt gebied) voorhanden zijn.

Beloning

Het Openbaar Ministerie op Bonaire heeft een beloning van 10.000 dollar (ruim 8.800 euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van de daders. Daarnaast roept justitie de bevolking op alert te zijn omdat één van de overvallers tijdens de overval krassen in het gezicht heeft opgelopen. Voor het onderzoek is een speciaal rechercheteam geformeerd, hiervoor worden extra rechercheurs uit Nederland ingevlogen.