Viervoeters beloond

Militairen krijgen vaak medailles als ze op uitzending zijn geweest. Maar dat ook viervoeters ‘in de prijzen’ vallen, is nieuw. Bewakings- of explosievenspeurhonden Dino, Hunter, Heico, Jerro en Spike gingen op missie naar Mali en het Midden-Oosten. En daarvoor ontvingen zij onlangs waardering in de vorm van de ‘Uitzendpenning voor de diensthond’. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger reikte het eremetaal uit op het hoofdkwartier van de luchtmacht in Breda.

Aan honden mogen volgens de richtlijnen geen medailles worden toegekend. Maar een uitzendpenning mag wel. De honden dragen de onderscheiding niet dagelijks aan de halsband, maar alleen bij officiële gelegenheden.

Nederlandse F-16’s boven Fallujah

Nederlandse F-16’s hebben in de strijd tegen ISIS diverse doelen gebombardeerd. De toestellen hielpen onder meer bij het verdrijven van strijders van de terreurorganisatie uit Fallujah.  
 
De Iraqi Security Forces (ISF) begonnen afgelopen week hun offensief. Vliegtuigen van de internationale coalitie ondersteunden hierbij. Ook Nederlandse F-16’s van Air Task Force Middle East leverden hun bijdrage. Meermaals zetten ze hun wapens in om de ISF te ondersteunen in de buurt van Fallujah. Daarnaast was ook veelvuldig wapeninzet nodig in Noord-Irak, waar de Peshmerga strijdt tegen ISIS. Deze week vernietigden de Nederlanders onder meer raketlanceerinstallaties en verscheidene vuurposities.

Stoere dames welkom

Ongetwijfeld zullen ze er bij het Korps Mariniers aan moeten wennen: ook bij de zeesoldaten zijn dames voortaan welkom. Mits ze voldoen aan de toelatingseisen, aldus Defensieminister Jeannine Hennis-Plasschaert.

De bewindsvrouw schreef onlangs een brief aan de Tweede Kamer dat het niet meer van deze tijd is vrouwen van een bepaald beroep uit te sluiten. Aan de bestaande selectie-, opleidings- en functiecriteria wordt echter niet getornd. Datzelfde geldt voor de manier van optreden onder operationele omstandigheden. Met de  openstelling wordt de situatie bij het Korps Mariniers hetzelfde als bij 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen. Deze zomer wordt ook in Groot-Brittannië een besluit verwacht over het wel of niet openstellen van de Royal Marines voor vrouwen.

Veteranenliedjes nu op CD

Zangeres Renee van Bavel schreef ze. Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht - tevens Inspecteur der Veteranen - luitenant-generaal Bart Hoitink nam ze in ontvangst: liedjes gebaseerd op verhalen van veteranen.

De presentatie van de CD – met de titel Saluut - vond plaats in het ZiNiN-theater in Nijverdal, tijdens een concert dat de zangeres met de Fanfare Bereden Wapens verzorgde. De CD is verkrijgbaar in de webshop van nationaletaptoe.nl, i-Tunes en Spotify. 

Wagons met een beladen verleden

Voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben opleggers van de landmacht drie oude goederenwagons naar het mobilisatiecomplex Coevorden gebracht. Daar wordt het materieel - dat in de Tweede Wereldoorlog hoogstwaarschijnlijk voor het transport van Joden, Roma en Sinti is gebruikt - gerestaureerd. Aansluitend gaan de wagons naar Westerbork. 
 
2 wagons worden door een bedrijf opgeknapt. Studenten van opleidingen van de Hanzehogeschool Groningen restaureren na de zomer 1 wagon. Het plan bestaat om deze wagon in 2018 door Europa te laten reizen voor onderwijsdoeleinden. 

Showcase voor nationale taken Defensie

Een dreigende overstroming na zware hoosbuien of een grote brand in een heidegebied. Het zijn geen incidenten waarbij mensen meteen aan de inzet van Defensie denken. Terwijl de krijgsmacht juist prima in staat is om bijvoorbeeld politie en brandweer te helpen.

Om hier meer ruchtbaarheid aan te geven is Defensie deze dagen goed vertegenwoordigd tijdens de expo Rampenbestrijding, Incidentmanagement & Crisisbeheersing (eRIC). Tijdens de expo op vliegveld Twenthe kunnen medewerkers van hulpdiensten bij elkaar in de keuken kijken en nieuwe ideeën opdoen.

Watersnood
“Bij een dreigende dijkdoorbraak kunnen wij helpen met dijkversteviging”, zegt majoor Ruud Daniëls, met in het achterhoofd de hevige regenval van de afgelopen dagen. “Daar is vorig jaar in Friesland nog op geoefend”, aldus Daniëls die als Defensievertegenwoordiger werkt bij de Veiligheidsregio Twente.

Hoofdtaak
De ondersteuning van politie, brandweer en lokale overheden is één van de hoofdtaken van Defensie. Daniëls vindt eRIC een mooie kans om dit nog eens te onderstrepen. Daarom staan er brandweerwagens en ander zwaar materieel van land- en luchtmacht. De Explosieven Opruimingsdienst geeft tekst en uitleg over hun werk, terwijl mariniers hun kunsten op het gebied van spoorzoeken laten zien

Samenwerken
“Als onze hulp wordt ingeroepen, werken wij onder civiel gezag”, benadrukt Daniëls. “We proberen zo snel mogelijk mee te denken, zodat we de juiste mensen in stelling kunnen brengen.”

De expo eRIC duurt tot en met morgen.