Tekst Henny de Boer
Foto Tommy N Lance Photography

‘Op TV en in films zie je alleen actiehelden, maar er is meer’

"Wat mij betreft horen vrouwen niet thuis in het leger", schreef ene @AryaMehr op sociale media. Matroos Anna van de marine reageert gevat in een filmpje van de campagne: "Kijken wie er sneller over de hindernisbaan gaat, jij of ik."

“Vliegen geeft je een machtig gevoel. De Cougar-helikopter heeft zoveel power, het is eigenlijk een soort 'Formule-1 in de lucht'.” Aan het woord is luchtmacht-vlieger kapitein Dominique (33) . Zij is een van de vrouwelijke militairen die meedoen aan een nieuwe campagne van Defensie om meer vrouwen te werven. “Vrouwen moeten beseffen dat werken bij Defensie heel tof is. Je werkt met een team, je komt overal, het is dankbaar werk en je blijft leren.”

1 op de 10 Defensiemedewerkers is vrouw, een verhouding die al jaren ongeveer hetzelfde is. Defensie wil dat cijfer graag opkrikken. “Een gemengd team presteert beter; met verschillende karakters en denkwijzen worden zaken uit meer invalshoeken benaderd”, zegt luitenant-ter-zee der 1e klasse Suzanne van Opstal van Arbeidscommunicatie. “Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen van een minderheidsgroep zich prettiger en veiliger voelen als zij minimaal 20 procent van de groep uitmaken.”

“Ik vind het prima om als vrouw tussen de mannen te werken”

Mes tussen de tanden

Waarom solliciteren niet meer vrouwen bij Defensie? “Velen weten niet dat een baan bij Defensie mogelijk is”, zegt Van Opstal. “Ze denken dat ze met een mes tussen de tanden voorwaarts moeten. Dat beeld willen we wegnemen. Op TV en in films zie je alleen actiehelden, maar er is meer. We hebben mensen die werkzaam zijn in de logistiek, de techniek, de bouw, de zorg en de catering.”

Defensie nodigt vrouwen van 15 jaar tot en met 28 jaar-en-11-maanden dan ook van harte uit om te solliciteren op allerlei verschillende functies bij de landmacht, de marine, de luchtmacht en de marechaussee. “Veel vrouwen denken dat ze toch niet door die selectie komen. Onzin, denk ik dan. Probeer het nou gewoon”, moedigt Dominique jonge vrouwen aan in 1 van de campagnespotjes. 

"Je wordt heel hecht met je groep collega's en dat vind ik heel bijzonder"

Somalië, Afghanistan, Pakistan en Djibouti

Wat maakt het werk bij Defensie zo aantrekkelijk? “Je draagt op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid, je bent lang van huis, je werkt onder bijzondere omstandigheden en je zet je in voor vrede en veiligheid.” Van Opstal is het levende bewijs dat een militair op veel plekken komt. Ze was onder meer in Afghanistan, Pakistan, Djibouti, Noorwegen, Engeland Canada en voor de kust van Somalië.    

Ook logistiekeling en MAG-schutter korporaal Annemarie van de marine is enthousiast: “Iedere reis is weer een unieke ervaring. In Somalië kwam een schip met piraten op ons af; dan giert de adrenaline door je lijf.” Soldaat der 1e klasse Bella, chauffeur CV90-pantservoertuig bij de landmacht, roemt het teamwork. “Je bouwt echte vriendschappen op. Je wordt heel hecht met je collega’s. Dat vind ik bijzonder.” Marechaussee 1 Jennifer, High Risk Beveiliger bij de marechaussee, vindt haar werk vooral dankbaar: “Mensen voelen zich veiliger als wij er staan, zeker in deze tijd. Dat wij samen Nederland mogen beschermen, daar ben ik wel trots op.” 

“In Somalië kwam een schip met piraten op ons af; dan giert de adrenaline door je lijf”

Vrouw in een mannenwereld

En hoe bevalt het als vrouw in een mannenwereld? “Ik vind het prima om tussen de mannen te werken”, zegt Dominique nuchter vanuit Engeland waar ze op oefening is. “Ik ben eraan gewend. Je wordt nooit helemaal ‘one of the guys’, maar ik ben ook geen man. Als je overal aan voldoet, krijg je vanzelf credits en respect. Er is geen verschil, behalve de uiterlijke kenmerken.” 

“Mensen voelen zich veiliger als wij er staan, zeker in deze tijd”

Vrouwen die vragen hebben over werken bij Defensie, kunnen elke werkdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur chatten met vrouwelijke militairen via werkenbijdefensie.nl/vrouw. Veel vragen worden al beantwoord op de website, zoals: ‘Word ik als vrouw anders behandeld bij Defensie?'. Het antwoord luidt: 'Nee. Vrouwen hebben dezelfde rechten en plichten als mannen. Sommige fysieke eisen verschillen wel.’