Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Vijf vragen aan: adjudant Nico Spierenburg

Medio mei krijgt adjudant Nico Spierenburg een telefoontje dat hem behoorlijk verrast. Of de - op dat moment - stafadjudant van de directie Personeel en Organisatie van het Commando Landstrijdkrachten eind die maand krijgsmachtadjudant wil worden? Vorige week, 25 mei, is het zover en neemt hij de functie over van adjudant Ron Boer (luchtmacht). 5 Vragen aan de nieuweling. 

Wat was uw 1ste reactie toen u werd gevraagd?

"Ik dacht: wauw! Ik? Dit had ik nooit gedacht! Tegelijkertijd kwam een groot verantwoordelijkheidsgevoel over me. De krijgsmachtadjudant moet krijgsmachtbreed allerlei zaken oppakken. Hoewel ik de organisatie goed ken en veel ervaring heb, is het een sprong in het diepe. Aan de andere kant ben ik gekozen om wie ik ben en wat ik kan."

Wat doet de krijgsmachtadjudant ook alweer?

"Hij vertegenwoordigt de onderofficieren van de krijgsmacht, het onderofficierendomein, bij de Commandant der Strijdkrachten (CDS). Dat betekent dat hij de werkvloer bezoekt en de CDS wekelijks informeert en adviseert over de alledaagse werkelijkheid. Hoe komen bijvoorbeeld opdrachten voor/visies over de inzetbaarheid van de krijgsmacht over? Ook zet hij zich in voor opleiding en training van de onderofficier, begeleidt en coacht hen (mentorschap) en helpt talenten zich (verder) te ontwikkelen."

Waar wilt u accenten leggen?

"Nog moeilijk te zeggen, ik ben pas benoemd. In elk geval ben ik van plan om de kwaliteit van het korps onderofficieren te verbeteren. Ook wil ik het vertrouwen van het personeel in de leiding zien terug te winnen, want daar schort het al jaren aan. Vertrouwen betekent: erop kunnen rekenen dat anderen beslissingen nemen die goed zijn voor jou en je team. In de praktijk echter worden op het hoogste dek genomen besluiten op lagere dekken niet altijd begrepen. Ook ga ik me inzetten voor een nog betere samenwerking tussen de krijgsmachtdelen bij opleidingen en missies."

Gaat u zaken anders aanpakken dan uw voorganger?

"Ik pak dezelfde onderwerpen aan als Ron Boer, maar dan op mijn eigen manier. Ik geloof in dingen op je eigen manier doen en, zoals aangegeven, in samenwerking. Dat betekent: verantwoordelijkheid nemen en geven, en naar elkaar luisteren. Overigens vind ik het niet zo relevant om een mooi cijfer voor mijn werk te scoren. Het maximale eruit halen, dáár gaat het om. Dat neemt niet weg dat de mensen me mogen, nee, móeten aanspreken op mijn gedrag en hoe ik mijn functie vervul."

Welke boodschap heeft de nieuwe krijgsmachtadjudant voor het personeel?

"Wees realistisch. De Commandant der Strijdkrachten heeft dezelfde problemen als de mensen op de werkvloer. Steek energie in zaken die haalbaar zijn en waaruit je voldoening put. En let op elkaar, want samen dingen doen is meestal het beste."