Tekst Andre Twigt
Foto ISR-Coy

Intell na ruim twee jaar naar huis

Op Kamp Castor heeft vredesmacht MINUSMA deze week afscheid genomen van haar Nederlandse inlichtingeneenheid. Commandant Intelligence, Surveillance & Reconnaissance Company (ISR-Coy) majoor Maarten Alderden (links op de foto) droeg formeel de werkzaamheden tijdens een appèl over aan zijn Duitse collega. Na twee jaar Mali is het nu inpakken en wegwezen.     

De ISR-coy is een samengestelde eenheid afkomstig van het Joint Information Surveillance Targeting Acquisition and Reconnaissance Command van de landmacht. Dit commando is gespecialiseerd in het vergaren en verwerken van inlichtingen ten behoeve van de tactische commandant. Ook in Mali was dat de voornaamste bezigheid. Om zo goed mogelijk te kunnen voldoen aan de wensen van het hoofdkwartier in Bamako opereerden in het noorden van Mali – naast de Nederlandse eenheid in Gao - meerdere sub-eenheden. Daaronder een Zweedse eenheid in Timboektoe. Met zijn allen vergaarden de inlichtingenspecialisten tactische informatie die vervolgens werd gebruikt voor operationele inlichtingen voor geheel Mali. Daarnaast deelden de analisten informatie zowel mondeling als schriftelijk met neveneenheden, waaronder VN-partners verspreid over het gehele land. 

Onherbergzame gebieden

Bij de vergaring maakte de ISR-Coy gebruik van verschillende middelen, waaronder de Scan Eagles van 107 Aerial Systems Battery. Vanaf kilometers hoogte zette men de drones meerdere malen per week in. Op de grond trok personeel van 104 Verkenningseskadron en 105 Human Intelligence Eskadron geregeld door het land. Eerstgenoemde legde met het bewakings- en verkenningsvoertuig Fennek duizenden kilometers af door onherbergzaam woestijngebied. Voornaamste inzet van ‘105’ bestond uit het vergaren van informatie uit ‘menselijke bronnen’. Ook het Civiel Militair Interactie Commando ondersteunde de inlichtingenketen door bijna dagelijks informatie te verzamelen vanuit hun netwerk van civiele organisaties.

Overbodige luxe

“Met de Duitse inlichtingeneenheid in het operatiegebied heeft Minusma de garantie dat de inlichtingenstroom in dit deel van Mali blijft gehandhaafd”, sprak commodore Jan Willem Westerbeek tijdens het afscheidsappel in Gao. Ter voorbereiding op de overname hebben de Nederlanders er alles aan gedaan de opvolgers op hun taak voor te bereiden, aldus de plaatsvervangend directeur operaties.   

Ruggengraat

En was hogerhand tevreden over de dienstverlening? Alderden: “Ja, enorm! Onze rapportages  werden goed gewaardeerd in ‘Bamako’. Ook de neveneenheden in Gao prezen de ‘producten’. Mede doordat wij nagenoeg de enigen waren die inzicht gaven in wat er in de wijde omtrek plaatsvond. De Force Commander noemde de Nederlandse bijdrage (inclusief commando’s en heli’s, red) nog niet zolang geleden de ruggengraat van MINUSMA. Ik bedoel maar…”

Huidige bijdrage missie-Mali

De Nederlandse bijdrage aan Missie Mali bestaat momenteel uit 4 Apache gevechtshelikopters, 3 Chinook transportheli’s, special forces, politietrainers en specialisten, onder wie explosievenruimers, verbindings- en medisch personeel. Het mandaat van de missie loopt tot 31 december 2016. Over mogelijke verlenging moet de regering nog een besluit nemen.