02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

ATF ME tot en met laatste missie scherp

Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant-1 Joyce Rutjes en Arnoud Schoor (video en montage)

Strijd tegen ISIS succesvol, overdracht aan België aanstaande

Voor de Air Task Force Middle East (ATF ME) is de laatste maand aangebroken. De 7e en voorlopig laatste rotatie draagt in juli het stokje over aan België. Daarmee komt een einde aan een periode van bijna 2 jaar, waarin Nederland met F-16’s doelen van ISIS in Irak en Oost-Syrië heeft aangevallen. Tijd voor een update en een kijkje op het Nederlandse onderkomen Snow City.

Nederland heeft momenteel in het Midden-Oosten 6 F-16´s (inclusief 2 reservetoestellen) gestationeerd en ongeveer 200 luchtmachters ter ondersteuning. Ze maken deel uit van operatie Inherent Resolve en de internationale coalitie die de strijd tegen ISIS voert. De detachementscommandant ATF ME licht de rol van Nederland toe: “We zijn onderdeel van een internationale keten van jachtvliegtuigen. Dagelijks leveren we 'air power' waar nodig en gevraagd. We krijgen gebieden en missies toegewezen vanuit het hoofdkwartier in Qatar. Momenteel ligt het zwaartepunt van de strijd en onze inzet in Irak. Maar als het nodig is kunnen we ook flexibel en effectief opereren boven Oost-Syrië.”

Benieuwd hoe een werkdag van een specialist Wapentechniek van de luchtmacht eruit ziet? Bekijk de clip van sergeant-1 Marten.

De F-16’s zijn vanaf oktober 2014 ingezet voor 2 soorten missies (zie graphic): 'Close Air Support' (CAS), om Iraakse of Koerdische grondtroepen te ondersteunen, en 'Air Interdiction' (AI), om geplande aanvallen op doelen uit te voeren, zoals opslagplaatsen voor munitie of materieel of kampen van ISIS-strijders. De detachementscommandant Air Task Force Middle East is tevreden over hoe de missies verlopen. “Het gaat goed, zeer goed zelfs. We zijn tot nu toe in staat geweest samen alle missies uit te voeren. En met succes. We boeken progressie. ISIS is een aanzienlijk deel van zijn grondgebied kwijt. We zien de lijnen vanuit de lucht opschuiven.”

De inzet van de F-16’s duurt nog tot eind juni. Dan nemen onze zuiderburen de Nederlandse taak en ook de opgebouwde infrastructuur en lokale contracten over. Nederland neemt dan de 'force protection'-taak over die de Belgen nu uitvoeren. “Uiteraard heb ik er het volste vertrouwen in dat de Belgen onze taak goed zullen voortzetten”, benadrukt de detachementscommandant. “Er zijn al gesprekken gevoerd over wat er achterblijft en wat niet. Zelf kijken we nu al wat er terug naar Nederland kan, bijvoorbeeld spullen die we niet meer gebruiken. Maar we zijn absoluut nog niet aan het afbouwen. We zorgen dat we tot het laatste moment inzetbaar zijn.”

Benieuwd hoe het Nederlandse kamp eruit ziet? Bekijk 12 beelden van Snow City.

Het Nederlandse kamp, vanwege de witte kiezelstenen omgedoopt tot Snow City.

Omdat de militairen wisselende diensten draaien, is de eetzaal op het kamp altijd geopend.

Ieder detachement zaagt halverwege de missie een zogenoemde midterm-balk door. De balk van Detachement 6 ontbreekt; die is verkocht voor een goed doel.

Buiten werktijd is er de mogelijkheid te ontspannen. Nederlandse militairen speelden recent een volleybalwedstrijd tegen collega’s.

De onderkomens van de Nederlandse militairen. Vanwege het klimaat allemaal voorzien van airco.

In een speciale sporttent kunnen de militairen hun fitheid op peil houden. Dagelijks staan er diverse trainingen op het programma, onder leiding van een sportinstructeur.

Mocht een collega onverhoopt in het missiegebied overlijden, dan wordt hij met militaire eer naar Nederland overgebracht. De draagploeg oefent deze taak.

Militairen die behoefte hebben aan een moment voor zichzelf, kunnen 1 van de bezinningsdiensten van de geestelijk verzorgster bezoeken.

De rec-tent, ofwel recreatietent. In deze tent kunnen de militairen buiten werktijd ontspannen, een praatje maken met elkaar of een spelletje doen.

Vanwege de grote afstanden zijn op Snow City enkele fietsen beschikbaar. Ook voor een uitdagend ritje zijn die heel handig.

De temperatuur kan oplopen tot boven 40 graden Celsius. Om aan de zon te ontsnappen, zijn er diverse overkapte zitjes.

Als de zon achter de horizon is verdwenen en de temperatuur is gezakt, kunnen de militairen ook buiten sporten.