Defensie beurt goed in Roparun

37.000 euro. Dat bedrag hebben de 7 teams van Defensie bijeen gelopen in de Roparun, de jaarlijkse sponsorloop tegen kanker van Parijs naar Rotterdam. De kans bestaat dat er tot de sluitingsdatum (3 juni) geld bijkomt.

Vooral team 207 van de Koninklijke Militaire Academie liep zich in de kijker door als 2de te eindigen. De 8 lopers overbrugden de afstand tussen Parijs en de Maasstad in 35 uur en 6 minuten.

Vorstelijke visite

Koning Willem Alexander heeft zich medio mei in Jordanië op de hoogte gesteld van het wel en wee van de Nederlandse militairen van de Air Task Force Middle East.

Het gezelschap bekeek onder meer de plek waar de Nederlandse F 16’s staan. Ook liet de koning zich informeren over de hoofdtaak van het detachement, ISIS bestrijden in Irak en Oost Syrië.

In het legerkamp Snow City, de woon- en leefomgeving van de Nederlandse en Belgische militairen van de Air Task Force Middle East, wisselde koning Willem Alexander met enkelen van hen van gedachten.

DJ Jeroen van Inkel enthousiast over Mali

Het radioavontuur in Mali van Veronica-dj Jeroen van Inkel zit er weer op. Samen met sidekick Martijn Zuurveen deed hij een week lang live verslag vanaf Kamp Castor in Gao. “Een onvergetelijke ervaring", aldus Van Inkel. In de zinderende hitte bezocht hij het Joint Support Detachement en het helikopterdetachement van de luchtmacht. Ook patrouilleerde hij met de inlichtingencompagnie. 

Vorige maand ‘overvielen’ landmachtmilitairen Van Inkel in de studio van zijn ochtendshow Rinkeldekinkel. De dj werd toen opgeroepen 'in onwerkelijke dienst' en meegenomen voor een 2-weekse militaire training in het kader van de Landmachtdagen. Zijn belevenissen waren op de voet te volgen via de zender, de website van Veronica, Facebook en Defensie.nl.  

Van Amstel pakt illegale migratiestromen rond Italië aan

Zr. Ms. Van Amstel brengt vanaf 4 juni een maand lang illegale migratiestromen rond Italië in kaart voor Frontex-operatie Triton. Die operatie is gericht op grenscontrole en –bewaking. Het multipurposefregat is nu nog actief in de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland om mensensmokkelnetwerken op te sporen voor de NAVO.  

Eerder stond Zr. Ms. Groningen in de planning voor Triton, maar het patrouilleschip gaat nu als stationsschip naar het Caribisch gebied. Het programma is omgegooid vanwege veranderingen in de vaarschema’s van meerdere marineschepen. De Groningen houdt zich in het Caribisch gebied bezig met kustwachttaken en antidrugsoperaties.

Zorgen IGK over bureaucratie

Sommige bureaucratische processen dreigen het behoud van mens en materieel in het uitzendgebied te belemmeren. Die zorg uit inspecteur-generaal der krijgsmacht luitenant-generaal Bart Hoitink (foto) in zijn jaarverslag over 2015. Minister Hennis-Plasschaert heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

De bewindsvrouw schrijft dat de last van de bureaucratie voor Defensie(personeel) niet te zwaar mag worden. Er zijn echter meer zaken voor verbetering vatbaar. Zo moet de balans tussen ambitie en mogelijkheden hervonden worden.

De IGK is positief over personeelszorg en de erkenning en waardering voor veteranen. Verder normaliseert de werkdruk op meerdere Defensielocaties en gaat het beter met de bedrijfsvoering. Zie ook www.defensie.nl