Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant-majoor Maartje Roos; Video: sergeant Ruud Mol, sergeant Henry Westendorp en Jorn Koekoek

Aan de start staan. Dat is bij de Invictus Games al een overwinning op zich. In dit internationale sportevenement voor gewonde (oud-)militairen draait het niet om de prijzen. Goud is: weer kunnen meedoen, opnieuw onderdeel zijn van een team. Samen knokken. Van 6 tot en met 12 mei inspireerden de sporters elkaar en vele duizenden toeschouwers en televisiekijkers met hun strijdlust. 

Mensen in een rolstoel zielig? Nee: le-vens-gevaarlijk. Ze botsen. Ze blokken. Ze beuken. In het gevecht om de basketbal is veel geoorloofd. Het is snel. Het is tactisch. Het is hard. Tegenstanders afdekken, met zijn tweeën klemrijden, een potje vrij worstelen om de bal in handen te krijgen. Val je om? Dan laten ze je liggen. Althans, even. En eenmaal overeind dan schalt de stadionsong van Chumbawamba over het veld: ‘I get knocked down, but I get up again’.

Een klein moment voor bezinning en pep-talk voor de rolstoelbasketballers.
De sportwedstrijden vinden verspreid over verschillende locaties plaats. Hier de zaal waar de basketbalwedstrijden plaatsvonden.

Matadoren

Het HP Field House op het immense ESPN Wide World of Sports-complex is de plek waar de prijzen worden verdeeld. Een arena omzoomd door toeschouwers, gevuld met stampende beats. Uit de rook doemen de matadoren op. Grootmachten Groot-Brittannië en de Verenigde Staten treffen elkaar in de strijd om goud, Nederland en Denemarken knokken om brons. Voor de debutanten van Oranje is hun plek in de troostfinale een prestatie op zich. Maar op de laatste dag van de Invictus Games willen ze meer.

‘This has never been about the medals. It’s been about sharing experiences. And about literally changing lives.’ Prins Harry, initiatiefnemer van de Invictus Games.

Tornado

De Deense aanvoerder zet direct de toon. Invalide? Maak daar extravalide van. Hij lijkt namelijk samengesmolten met zijn rolstoel, zijn brein geprogrammeerd op 1 gedachte. Bal = basket. Als een tornado manoeuvreert hij langs de Nederlandse defensie. Schieten is scoren. Keer op keer. Pas in de 2e helft haalt Jack Pastora, de Nederlandse aanvoerder, met een snelle uitbraak de gehate 0 van het scorebord. 13-2, een lange inhaalrace wacht.

Geen tijd om na te denken voor aanvoerder Jack Pastora.

Orange Army

Nederland houdt zich staande tegenover de Deense routiniers, maar de scores blijven achterwege. Het luidruchtige Nederlandse smaldeel op de tribune kan daar weinig aan veranderen. Ook de aanmoedigingen van de vele sympathisanten van het fanatiek spelende ‘Orange Army’ kunnen de kansen niet omzetten in punten. De Nederlanders missen net dat beetje finalegeluk om echt boven zichzelf uit te stijgen.

Roelof Burghoorn vecht om de bal.

Strijdmakkers

Desondanks knokken ze tot het eind. Een weergaloze 3-punter van Therry Duitman en een treffer van Ronald van Dort in de allerlaatste seconde brengen de eindstand op 20-9. De arena staat als 1 man op om de rolstoelbasketballers toe te juichen. Ook de Denen feliciteren hun strijdmakkers met een zinderende pot rolstoelbasketbal. De Deense aanvoerder wendt zich speciaal tot het Nederlandse publiek om hen te bedanken: hier zijn alleen maar winnaars.

‘Thank you so much for making unforgettable memories for everybody, for every competitor.’ Prins Harry, initiatiefnemer van de Invictus Games.

Bekijk hier nog meer Invictus Games materiaal.