Tekst Leo de Rooij
Foto Veteraneninstituut

Speeddaten met veteranen

Op 5 mei staat heel Nederland weer even stil bij vrijheid. Dat doen ook onze veteranen. Want zij weten als geen ander dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Hoe moeilijk het kan zijn om vrede en veiligheid te waarborgen. Die persoonlijke ervaringen delen ze graag met de bezoekers van de diverse bevrijdingsfestivals. Speeddaten met een veteraan: samen stilstaan bij het begrip vrijheid.

“De gemiddelde Nederlander heeft geen flauw benul wat een militair nou eigenlijk op zo'n uitzending doet. Dat kun je dan het beste van een ervaringsdeskundige horen”, weet Walter Kers (52). Net de dienst uit, 36 jaar marine, 2 varende uitzendingen, 1 keer Bosnië, 1x Afghanistan. Aan het eind van zijn loopbaan werd hij de marine-adjudant. Het netwerk dat hij daar opbouwde kwam uitstekend van pas bij zijn werk voor het Veteraneninstituut.

Bijdrage aan erkenning

“We mikten op uitbreiding van onze aanwezigheid naar meerdere festivals”, herinnert Walter. “10 festivals in 2015, alle 14 in 2016. Juist op de plekken waar grote festivals worden gehouden, horen we als veteranen thuis. Dat draagt bij aan maatschappelijke erkenning, aan de bewustwording van het werk van veteranen. Met speeddaten breng je op een positieve manier festivalbezoekers op vrijwillige basis in contact met de veteraan. De link met vrijheid, die natuurlijk elk festival heeft, is te mooi om te laten schieten.”

Blij zijn met wat we in Nederland hebben, want dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Dat is de 'drive' van Colin Bal (40), afgezwaaid in 2001 en nu werkzaam in de meubelbranche. Als infanterist en groepscommandant actief geweest in Bosnië, veel patrouilles gelopen. “Daarbij veel met de lokale mensen in contact gekomen; dat waren positieve ervaringen. Men was daar echt helemaal klaar met de oorlog.”

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Ervaringen delen

Colin maakte niet echt vervelende dingen mee, maar zijn ervaringen hebben hem wel aan het denken gezet. “Dat we er hier te makkelijk vanuit gaan dat er vrede is, dat alles te krijgen is, dat je veilig over straat kunt. Dat waren dingen waar ik over ging nadenken, die ik wilde delen. Zo rolde ik in het project 'Veteranen in de klas', waarbij we scholieren over onze tijd als militair vertellen. En zo werd ik ook kandidaat voor de speeddate.”

Dat leverde Colin direct nationale bekendheid op, toen vorig jaar ineens premier Rutte aanschoof bij Colins speeddate met studenten. Lachend: “Werd ons tafeltje opeens omringd door journalisten, camerateams en veel belangstellenden. Betere promotie konden we niet hebben! Al stelden die studenten best pittige vragen...”

Toch is het niet de opzet van de speeddate om festivalbezoekers ergens van te overtuigen. “Ik wil gewoon een goed beeld schetsen van een uitzending, zodat mensen er zelf over gaan nadenken”, stelt Colin.

Meerwaarde

Nelleke Rienstra van het Veteraneninstituut tot slot: “Vorig jaar vertelde een speeddatende veteraan: 'Je kunt de bevrijding niet vieren, als je niet weet waar het om gaat’. Dit geeft de meerwaarde van het speeddaten duidelijk weer. Ook bezoekers vonden speeddaten met veteranen een heel goed initiatief: ’Je ziet zo ook de mens achter de veteraan die aangeeft waarom het belangrijk is om vrijheid door te geven’, aldus een van de bezoekers."

Ben je veteraan en wil je mee speeddaten op een van de bevrijdingsfestivals, meld je dan aan! Juist ook veteranen die nog in dienst zijn, worden verzocht zich aan te melden. Kijk voor meer informatie op: veteraneninstituut.nl/speeddaten-met-veteranen.