04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

Klaar voor Mali

Commando’s trainen laatste keer voor uitzending

Een insertie met 2 Chinook transporthelikopters om in een Malinees dorpje inlichtingen te verzamelen. Het is slechts 1 van de scenario’s die militairen van het Korps Commandotroepen (KCT) vorige week vanuit Nieuw Milligen doorliepen. De oefening 'Black Scorpion' is de laatste voorbereiding op de VN-missie in Mali. Binnenkort sluiten de mannen zich daar aan bij de 'Special Operations Land Task Group' (SOLTG).

Tekst: Patrick Regan

Foto’s: sergeant-1 Joyce Rutjes

Insertion

Uit het niets verschijnen 2 Chinooks boven de bomen van Legerplaats Harskamp uit. Het veldje waar de heli’s dadelijk 12 commando’s met 3 quads afzetten, wordt door de piloten beoordeeld. Te klein om met z’n tweeën te landen, het zal 1 voor 1 moeten. Straks in Mali - een land 9 keer zo groot als Nederland, met een hoog risico op bermbommen - maken de commando’s gretig gebruik van de Chinooks van het Defensie Helikopter Commando. Daarom wordt die cruciale samenwerking tijdens 'Black Scorpion' geoefend.

Op zichzelf aangewezen

De belangrijkste taak van de SOLTG, de samengestelde taakeenheid waar de commando’s deel van uitmaken, is inlichtingen verzamelen. Door de verkenningen die zij in Mali uitvoeren, zijn zij de ogen en oren van de missie. Vaak betekent dat lange periodes buiten de poort. De militairen worden afgezet met een heli en zijn vervolgens dagen, soms zelfs weken, op zichzelf aangewezen. Om toch snel van A naar B te komen, zet de groep een aantal quads in.

Enablers

Vandaag, op de Harskamp, staan de commando’s er echter niet alleen voor. Bij aankomst worden ze opgewacht door zogenoemde 'enablers': andere eenheden die ook deel uitmaken van de SOLTG. Inlichtingeneenheid JISTARC, medisch personeel, de genie en de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) ondersteunen met hun expertise het KCT. “Het Korps Commandotroepen is een elite-eenheid”, legt vaandrig Bart van het KCT uit. “Maar zonder dit soort ondersteuning zijn wij behoorlijk beperkt. Door de samenwerking met 'enablers' kunnen wij in Mali nog effectiever opereren en vergroten wij ons operatiegebied.”

Patrouille

In het dorp doen de militairen een 'situational awareness'-patrouille. Door te praten met bewoners en nauwlettend te observeren, krijgt de SOLTG een goed beeld van de lokale situatie. Op zichzelf al belangrijke informatie voor de VN-missie. Maar vandaag komen ze meer tegen. Niet alleen wordt een aantal gewonden via de lucht geëvacueerd, de EOD treft achterin een busje ook een explosief aan. Dat wordt onschadelijk gemaakt. De componenten neemt het team mee naar de basis voor verder onderzoek.

Extraction

Wanneer de opdracht op de Harskamp erop zit, keren de commando’s met de Chinook terug naar het basiskamp. Het was slechts een klein deel van 'Black Scorpion', vanavond staat er bijvoorbeeld al weer een parachutesprong op het programma. Vaandrig Bart: “Alles wat die jongens straks op missie moeten doen, oefenen ze deze week nog eens. Nog 1 keer alle ‘skills & drills’ doorlopen en dan richting Mali.”