01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

Defensie in Beeld

Sleper met spierballen

Met 60 ton rauwe trekkracht is de Noordzee, uit de gelijknamige klasse, de sterkste sleepboot uit de geschiedenis van de Koninklijke Marine. Misschien verrassend: het is een hybride boot, die zowel elektrisch als door een verbrandingsmotor wordt aangedreven. Samen met haar 2 ‘zusterboten’ Zuiderzee en Waddenzee is ze in staat grote schepen als ondersteuningschip Zr. Ms. Karel Doorman door weer en wind te ondersteunen.

Foto: John van Helvert  

Frisse cursus

De gezichtsmaskers geven deze mariniers een bijna ‘Star Wars-stormtrooper-achtige’ uitstraling. Ze dragen de bescherming echter niet voor niets. Over enkele seconden zullen ze uit het vliegtuig springen en de ijskoude Noorse lucht in duiken. Beneden op het ijs mogen ze, op sneeuwschoenen, meteen aan de bak. De ‘opfristraining optreden onder arctische omstandigheden’ moet hen goed beslagen ten ijs doen komen tijdens de net gestarte internationale oefening ‘Cold Response’. 

Foto: Sgt-1 Eva Klijn

‘Onoverwonnen’ team

Gewond, maar niet gebroken. Uitgestegen boven het label 'amputatie', 'dwarslaesie' of 'posttraumatische stress stoornis'. Nederland vaardigt begin mei 30 gewonde (oud-)militairen af naar de zogeheten 'Invictus Games' in het Amerikaanse Orlando. Een internationaal sportevenement waaraan zo’n 500 ‘onoverwonnen’ lotgenoten uit 14 andere landen uitkomen in 10 verschillende takken van sport.

Foto: SM Maartje Roos

Koud spoor

Vermist is erger dan dood. Dus doet de politie in Den Haag een ultieme poging om enkele 'cold cases' alsnog op te helderen. Daarvoor riep ze onlangs de hulp van de archievendienst van Defensie in. Deze afdeling Semi-statisch InformatieBeheer (SIB) zette de rechercheurs op het spoor van cruciale archiefstukken. Voor de familie van een in 1962 boven de Noordzee vermiste vlieger kwam daarmee een einde aan een langdurige periode van onzekerheid.

Meer over de hulp van Defensie in het oplossen van 'cold cases' in de komende editie van Materieelgezien.

Foto: Valerie Kuypers

Leergierig

Deze leerlinge van het Gomaruscollege in Gorinchem zat er de hele les al op te azen: de blauwe VN-baret. Zij behoorde tot de 45 piepjonge tweedeklassers die eind vorig jaar een bezoek brachten Techbase, het techniekevenement van Defensie. Een vertegenwoordiging van Defensie bracht als beloning een verrassingsbezoek aan de school. De leerlingen kregen via video en 'storytelling' een beeld van de recente operaties van Defensie in binnen en buitenland. Dat sloeg blijkbaar aan, zo getuigt de boodschap van een docent: “Jammer voor de leerlingen dat ze pas vanaf hun 16e mogen solliciteren, want anders had ik er al een paar voor jullie.”

Foto: Evert-Jan Daniels