Een grote meerderheid van de Defensiekrant-lezers staat achter de dienstplicht voor vrouwen. Dat blijkt uit de poll in de vorige editie. 84% van de respondenten, beantwoordde de vraag ‘Vindt u dat de dienstplicht ook voor vrouwen moet gelden?’ met een volmondig ja. Slechts 14% bleek niets in de vrouwendienstplicht te zien.
Als het aan minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert ligt, vallen vrouwen binnenkort ook onder de Kaderwet Dienstplicht. Verschillende behandeling tussen man en vrouw zou niet meer van deze tijd zijn. Dit betekent echter niet dat ze daadwerkelijk op hoeven te komen. De opkomstplicht is al 20 jaar geleden afgeschaft. Wel zouden 17-jarige meisjes, net als jongens, een brief over de dienstplicht ontvangen.
Uitmuntende Nederlanders ontvangen vliegerwing
Het is een bijzonder moment voor iedere vlieger: de uitreiking van de vliegerwing. Voor 2 luchtmachters, tweede luitenant Sander en rangenoot Justin, gebeurde het tijdens hun graduatie van het EURO NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT)-programma in de VS, precies een week geleden. 1 van de Nederlanders eindigde zelfs als beste van de klas en ontving daarvoor de prestigieuze Commander’s Trophee.
22 studenten rondden de opleiding tegelijk met de Nederlanders af. Er zijn 7 extra 'awards' te verdienen; bijvoorbeeld voor officiersschap, de beste formatievlieger of het beste theorie-examen. De 'Commander’s Trophee' gaat naar degene die over de hele linie het beste presteert. Justin en Sander namen 4 van de 7 awards mee naar huis.
De opleiding op Sheppard Air Force Base in Wichita Falls, Texas, bestaat uit 3 fases. In fase 1 krijgen de studenten de nodige theorie. Vervolgens leren ze vliegen met een turbo-propellervliegtuig, de T-6. De T-38 'supersonic jet' komt in fase 3 aan bod. De 2 luchtmachters gaan nu door naar fase 4, waarin ze de basisbeginselen van het wapensysteem wordt bijgebracht. Als laatste volgt nog een traject in Tucson, Arizona, om de F-16 te leren vliegen.
Jaar langer in Zuid-Soedan
Nederland verlengt haar deelname aan de VN-missie UNMISS in Zuid-Soedan wederom met 1 jaar. Dat besloot het kabinet vorige week. Wel daalt de inzet van 9 naar 7 Nederlanders: 6 stafofficieren en 1 politiefunctionaris.
Sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011 is de VN in het land aanwezig. Militairen beschermen daar de burgerbevolking, bewaken de mensenrechten en controleren het staakt-het-vuren dat sinds augustus 2015 van kracht is. Nederland doet vanaf het begin mee aan de missie.
Ondanks het vredesakkoord blijft de situatie in Zuid-Soedan alarmerend. Gewelddadigheden komen nog altijd voor en 6 miljoen mensen kunnen niet zonder hulp. Bovendien telt het land nog altijd 1,6 miljoen vluchtelingen. Om hen te beschermen zet Nederland de missie voort.
300 kilo cocaïne op zinkend schip
Tijdens een reddingsmissie ten zuiden van Aruba heeft de Kustwacht Caribisch Gebied op 16 februari 300 kilo cocaïne aangetroffen. De balen verdovende middelen dobberden vlak bij de zinkende bark Santa Maria in zee. 8 opvarenden zijn aangehouden.
Nadat het Reddings- en Coördinatie Centrum melding kreeg van een zinkend barkje, rukte de kustwachtcutter Panter uit. Eenmaal ter plekke nam die de 8 opvarenden van de Santa Maria direct aan boord. Pas bij nader onderzoek ontdekte de kustwacht een aantal balen met verdovende middelen in de buurt van de bark. Vermoedelijk van boord gegooid toen de kustwacht bij het zinkende schip in de buurt kwam. De drugs zijn in beslag genomen en de opvarenden overhandigd aan de lokale autoriteiten. De zaak is verder in onderzoek.