03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Hongaars modderbad voor Pantserinfanteristen

Hongaars modderbad voor Pantserinfanteristen

De temperaturen liggen ruim boven het vriespunt. Toch zijn de omstandigheden er niet minder zwaar om op het natte Hongaarse oefenterrein. CV90's en infanteristen banen zich zwoegend een weg door de modder in het verraderlijke terrein. Tijd om te rusten is er nauwelijks; 1 compagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel en 2 compagnieën van 44 Pantserinfanteriebataljon moeten flink aan de bak. De laatste twee om hun ‘certificering’ in mei van dit jaar te halen. Dit is belangrijk om deel uit te mogen maken van EU battlegroup 2 in 2016.

Tijdens de beproeving die Varpalota Challenge 2016 is, wordt ook het Vuursteuncommando getraind.  Bovendien wordt tijdens de oefening, die nog tot 20 februari duurt, voor het eerst getraind met een nieuw commandovoerings-ondersteuningssysteem, dat de situational awareness vergroot. Het stelt de oefenende eenheden in staat sneller besluiten te nemen. 

Bonus

Bonus is dat ook de Nederlands-Hongaarse banden binnen de NAVO worden aangehaald. De twee landen werkten al vaker samen op militair gebied. Zo nam Hongarije in 2006 een missie over van een Nederlands Provincial Reconstruction Team in Baghlan, Afghanistan. Ook is Nederland een van de 12 landen die gebruik maken van luchtmachtbasis Pápa in West-Hongarije.

Logistiek hoogstandje

"We hebben nu de kans om in een ander gebied te trainen dan gebruikelijk", zegt commandant 43 Gemechaniseerde Brigade brigadegeneraal Jan Swillens. Dat betekent dat de eenheid zijn voordeel doet met de extra uitdagingen die dit met zich mee brengt: een ander klimaat en heuvelachtig gebied. Ook logistiek was de oefening een uitdaging: de voertuigen werden per trein vervoerd, voorraden over de weg en personeel door de lucht. Verschillende eenheden van het Operationeel Ondersteuningscommando Land leverden dan ook een belangrijke bijdrage aan de oefening. 

Een GILL-schutter van het verkenningspeloton verplaatst zich naar een veilige positie. De Fennek in het voorterrein schiet rookgranaten zodat de militairen zich veilig kunnen terugtrekken.
Een pantsergenist controleert met een ‘mine sweeper’ het voorterrein. Zijn buddy markeert met witte verf het geklaarde gebied.
Na het searchen van het mijnenveld ontdekken de genisten een anti-tankgracht. Deze wordt dicht gemaakt, zodat de CV90's hun actie kunnen vervolgen.
Een YPR van de genie wordt beveiligd door een CV90. Zo kunnen de genisten veilig het gebied klaren.
Ook de genie van 43 Gemechaniseerde Brigade deed mee aan de oefening. Deze militairen zorgen ervoor dat het gebied vrij is van explosieven en mijnen.
Na de zware training kunnen de mannen op adem komen en een warme maaltijd nuttigen.
De CV90 kan makkelijk manoeuvreren door ruig terrein. Zo kan het gevechtsvoertuig ieder ogenblik vuursteun leveren aan de uitgestegen militairen.
Infanteristen wachten op het bevel uit te stijgen. De mannen gaan te voet verder om het gebied te zuiveren. De CV90 volgt de infanteristen zo ver mogelijk.
Een peloton van 44 pantserinfanteriebataljon ‘stijgt’ uit de CV90. De infanteristen worden ter ondersteuning door hun pantserwagen op linie gevolgd.
Een 120mm mortier wordt afgeschoten. Aangewezen doelen worden afwisselend met mortieren en door de Pantserhouwitser bestookt.
De Pantserhouwitser schiet met scherp. Op commando pompt de oorlogsmachine 155 mm granaten de lucht in.
De commandant van een verkenningspeloton heeft ‘smoel’ op het terrein. Deze militairen maken gebruik van een speciaal verkenningsvoertuig; de Fennek.