Tekst Evert Brouwer
Foto Herman Zonderland

Je wilt de seizoenskaart van je cluppie NAC Breda kopen en denkt: waarom is er korting voor de jeugd en 65+-ers, maar niet voor veteranen? Dat dacht majoor Cock van Holstein, instroomcoördinator bij Defensie, en hij trok de stoute schoenen aan. Via het bestuur van de club en het Veteranen Instituut (VI) kregen zo’n 600 veteranen de kans om het streekduel tussen NAC en FC Den Bosch bij te wonen. “Het zou mooi zijn als andere clubs dit stokje estafette-gewijs zouden overnemen”, aldus de initiatiefnemer.

Het VI, NAC en Van Holstein kregen een bonte verzameling van veteranen op de tribunes. Een bloemlezing:

x
Barry Snoeijers durft het niet hardop te zeggen. De Irak-ganger, lid van de Jonge Veteranen, is eigenlijk een supporter van aartsrivaal Willem II uit Tilburg. Hij heeft echter een missie. “We moeten een beetje van het oude mannen-imago af. We willen ook de veteranen die nog actief militair zijn meer betrekken bij deze acties.” Snoeijers, als dienstplichtige opgekomen bij 320 Herstelcompagnie, werd in 2004 individueel uitgezonden met 11 Luchtmobiele Brigade. “SFIR (Stabilisation Force Irak) was een best heftige missie.” Hij is trouwens nooit bij Defensie weg gegaan: als burger werkt Snoeijers bij het Basecommando 11 Luchtmobiel in Ermelo.
x
“Waar ben ik eigenlijk niet geweest”, zegt luitenant-kolonel buiten dienst Charlie Malschaert lachend. Hij heeft van het avondje NAC een vader-dochter-uitje gemaakt. Zijn 35-jaar lange loopbaan bij de Koninklijke Luchtmacht bracht hem onder meer in Bosnië, Kirgizië en Afghanistan. “Nu zet ik me in voor een nieuw Veteranen Ontmoetingscentrum in Breda. Bovendien rijd ik elk jaar op mijn Harley Davidson mee in de motorrit naar Veteranendag. Er kan nog veel meer voor veteranen, zoals dit geweldige initiatief van NAC. “Het respect voor de veteraan komt er langzaam maar zeker in bij de Nederlander.”
“Er gebeurt nu veel meer dan toen wij terugkwamen. Maar klagen hoor je me niet”, zegt sergeant-majoor buiten dienst Martin Faas. Hij verdiende zijn veteranenstatus in Libanon en Bosnië. “Dit is toch een prachtige actie van NAC Breda”, aldus de “voetballiefhebber in het algemeen en van Ajax in het bijzonder.” De veteraan is nu actief in de nuldelijns zorg – een laagdrempelige voorziening van veteranen onderling - en in de Vereniging Veteranen Vredesmissies Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. “In de Libanontijd zat ik bij het 17e Pantserinfanteriebataljon (toen nog Chassé) en ben dus uitgeleend aan de schapenkoppen (42 Pantserinfanteriebrigade, red.). Ik heb 2 tours gedaan bij Unifil, in 1980 en 1982.”
Kapitein-ter-zee bd Hans Brink is met zijn 77 jaar de senior onder de toeschouwers. Als jong officier van de technische dienst voer hij begin jaren ’60 mee op Hr. Ms. Evertsen. Brink: ”We waren meer dan een jaar weg. En denk maar niet dat de minister op ons stond te wachten toen we terugkwamen. Wel is de Evertsen het enige schip uit die tijd waarvoor nog regelmatig een reünie is.” Na zijn varende periode heeft Bredanaar Brink nog een prachtige periode als Defensie Materieel Attaché in Washington beleefd. Ook na zijn pensionering zit hij niet stil. Hij is onder meer secretaris van de Stichting Vrienden van het Generaal Maczekmuseum in Breda, waarvan hij mede-oprichter is.
x
Het moet Brink dan ook goed hebben gedaan dat de aanhang van geel-zwart een groot spandoek ter ere van de bevrijders van Breda, de 1e Poolse Pansterdivisie van generaal Maczek, op de tribune heeft hangen. En natuurlijk dat NAC Breda de derby tegen de Bosschenaren na een matige vertoning toch met 3-0 won.