02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 24

Nieuwsberichten

Koning bezoekt 13 Lichte Brigade

Koning Willem-Alexander bezocht op 25 november 13 Lichte Brigade op de Legerplaats Oirschot. Hij liet zich uitgebreid voorlichten over de huidige situatie van de brigade, die midden in de reorganisatie zit van een gemechaniseerde naar een gemotoriseerde eenheid.

Koning Willem-Alexander werd met een Bushmaster-wielvoertuig meegenomen naar het oefenterrein, de Oirschotse Heide. Daar demonstreerden fuseliers van 17 Pantserinfanteriebatalon het oppakken van een belangrijk persoon. Vervolgens lieten militairen van 13 Herstelcompagnie zien hoe zij een defect voertuig bergen met een bergingstank.

Tijdens de lunch, die plaatsvond bij de Piroc-hut op het oefenterrein, maakte de koning een praatje met militairen van alle eenheden van 13 Lichte Brigade.

Nieuwe look voor de marechaussee

Een kortere jas, een comfortabele broek en een lichtblauwe polo. De Koninklijke Marechaussee ondergaat in 2016 een grote gedaanteverwisseling. Alle medewerkers krijgen vanaf volgend jaar namelijk het nieuwe operationele tenue KMar. Met de invoering van de nieuwe kleding, verdwijnt het huidige VT-blauw.

Lees hier alles over het nieuwe uniform:

nieuw tenue KMar
Het nieuwe uniform voldoet weer als 'operationeel tenue' en komt de herkenbaarheid en uitstraling van de Koninklijke Marchaussee ten goede.

Nu ook SAP in de West

SAP, het nieuwe systeem dat Defensie beter inzicht geeft in de bedrijfsvoering, is vorige week live gegaan bij de defensie-eenheden op de Antillen. Commandeur Hans Lodder, commandant zeemacht in het Caribische Gebied, nam het systeem op 25 november als eerste in gebruik.

“Dit project is het eerste dat volledig volgens de planning live is gegaan. Dat is een prestatie die u gezamenlijk heeft geleverd.” Met deze woorden complimenteerde de commandeur het SAP-projectteam en de 126 marinemensen in de West die zijn opgeleid en getraind om met SAP te kunnen werken.’

Tijdens de feestelijke ingebruikname van SAP ontbrak de taart uiteraard niet. Lodder: “Deze taart ga ik straks aansnijden met een speer, symbolisch voor de naam die dit project helemaal in den beginne heeft gekregen toen we bij Defensie beter inzicht wilden hebben in onze materieellogistieke en financiële processen.

Dus dankzij dat project weet ik straks precies waar deze taart vandaan komt en wat hij gekost heeft. En nog veel belangrijker: waar ik aan een nieuwe kan komen, die er mooier uitziet, die beter smaakt maar bovenal goedkoper en duurzamer is.”