Koning Willem-Alexander bezocht op 25 november 13 Lichte Brigade op
de Legerplaats Oirschot. Hij liet zich uitgebreid voorlichten over de huidige
situatie van de brigade, die midden in de reorganisatie zit van een
gemechaniseerde naar een gemotoriseerde eenheid.
Koning Willem-Alexander werd met een Bushmaster-wielvoertuig meegenomen naar
het oefenterrein, de Oirschotse Heide. Daar demonstreerden fuseliers van 17
Pantserinfanteriebatalon het oppakken van een belangrijk persoon. Vervolgens
lieten militairen van 13 Herstelcompagnie zien hoe zij een defect voertuig
bergen met een bergingstank.
Tijdens de lunch, die plaatsvond bij de Piroc-hut op het oefenterrein, maakte
de koning een praatje met militairen van alle eenheden van 13 Lichte Brigade.
Nieuwe look voor de marechaussee
Een kortere jas, een comfortabele broek en een lichtblauwe polo. De
Koninklijke Marechaussee ondergaat in 2016 een grote gedaanteverwisseling. Alle
medewerkers krijgen vanaf volgend jaar namelijk het nieuwe operationele tenue
KMar. Met de invoering van de nieuwe kleding, verdwijnt het huidige VT-blauw.
Het nieuwe uniform voldoet weer als 'operationeel tenue' en komt de herkenbaarheid en uitstraling van de Koninklijke Marchaussee ten goede.
Nu ook SAP in de West
SAP, het nieuwe systeem dat Defensie beter inzicht geeft in de
bedrijfsvoering, is vorige week live gegaan bij de defensie-eenheden op de
Antillen. Commandeur Hans Lodder, commandant zeemacht in het Caribische Gebied,
nam het systeem op 25 november als eerste in gebruik.
“Dit project is het eerste dat volledig volgens de planning live is gegaan.
Dat is een prestatie die u gezamenlijk heeft geleverd.” Met deze woorden
complimenteerde de commandeur het SAP-projectteam en de 126 marinemensen in de
West die zijn opgeleid en getraind om met SAP te kunnen werken.’
Tijdens de feestelijke ingebruikname van SAP ontbrak de taart uiteraard niet.
Lodder: “Deze taart ga ik straks aansnijden met een speer, symbolisch voor de
naam die dit project helemaal in den beginne heeft gekregen toen we bij Defensie
beter inzicht wilden hebben in onze materieellogistieke en financiële processen.
Dus dankzij dat project weet ik straks precies waar deze taart vandaan komt
en wat hij gekost heeft. En nog veel belangrijker: waar ik aan een nieuwe kan
komen, die er mooier uitziet, die beter smaakt maar bovenal goedkoper en
duurzamer is.”