Tekst Eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Rob Gieling

Groetjes en handkusjes tijdens Missie Max-dag

Een dag vol gezelligheid en veel muziek. Maar toch emotioneel beladen. Op zaterdag 21 november kwamen meer dan 1100 mensen bijeen voor het jaarlijkse Missie Max-dag. Tijdens het ‘groetenprogramma’ genoot het aanwezige thuisfront van een vermakelijke dag met optredens van Direct en een kinderkoor, een goochelshow, en een loterij. Hoogtepunt van de dag waren, net als voorgaande jaren, de live-beeldverbindingen met verschillende missiegebieden. Geliefden, familieleden en vrienden konden op het podium zwaaien naar ‘hun’ militairen. Dat ging gepaard met de nodige handkusjes, tranen en groetjes.

Maar hoe is het nou als een familielid, geliefde, vriend of vriendin op uitzending is? Wat zijn de moeilijkste momenten en hoe gaat het thuisfront om met dat gemis? De Defensiekrant ging in gesprek met de mensen die thuis achterblijven.

“Schat, ik mis je en ben ontzettend trots op je!”, roept een moeder door de microfoon tijdens een live-verbinding. De 8ste editie van de Missie Max-dag was een groot succes. “Ik heb enorm veel waardering en respect voor het thuisfont”, zei commandant der strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp. “Het is niet altijd even makkelijk als thuisfront. Maar als jullie lekker in je vel zitten, geldt dat ook voor onze uitgezonden militairen. Het thuisfront verdient een enorm groot compliment”.

Kinderen kregen tijdens het 'groetenprogramma' de kans in de huid te kruipen van een echte militair.