09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

Uit de oude doos

Terug in de tijd

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data, vallend in de 2 weken die voorafgaan aan de nieuwe editie.

4 november 1794 – Fransen nemen Maastricht in

Witte vlag

Na 2 dagen van zware beschietingen door het Franse revolutionaire leger vond de bevolking van Maastricht het welletjes. Toen een Franse generaal bekendmaakte dat hij de bombardementen op de toenmalige Habsburgse stad zou opvoeren, drongen de stedelingen er op aan om Maastricht over te geven. In 1795, een jaar na de inname, werd de huidige hoofdstad van Limburg opgenomen in de Franse republiek. De Fransen zouden er 20 jaar de dienst uitmaken. Op de kaart is de aanval van de Fransen te zien.

Kaart: maker onbekend (via Wikimedia Commons).

6 november 1897 – Einde militaire expeditie naar Midden-Lombok

KNIL op strafexpeditie

Opstandelingen hadden in 1897 op het Indonesische eiland Lombok een hoge Nederlandse ambtenaar vermoord. Omdat zij steeds openlijker en agressiever te werk gingen, werd een expeditie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) naar de regio gestuurd om de opstandelingen op te sporen en uit te schakelen. De expeditie begon 6 september en eindigde een maand later, nadat de rebellen waren verdreven. Op de foto zijn onderofficieren van de zogenoemde 'mobiele colonne' te zien.

Foto: maker onbekend (via Wikimedia Commons).

29 oktober 1944 - De Poolse 1e Pantserdivisie bevrijdt Breda

Breda bevrijd

Druiven waren voor deze Poolse infanteristen een welkome afwisseling op de maaltijden uit de militaire veldkeukens. De foto is genomen in Breda, vlak na de bevrijding door de Poolse eerste Pantserdivisie op 29 oktober 1944. De vrees bestond dat er zwaar om de stad zou worden gevochten, wat zou leiden tot enorme schade en veel slachtoffers. Maar toen de Canadezen aanvielen, trokken de Duitsers zich snel terug. De bevrijding van Breda volgde 2 dagen na de Geallieerde overwinning bij Tilburg.

Foto: D.J. Roovers, collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

3 november 1944 - Vlissingen wordt bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog - Nederlandse commando’s slaan toe

Nederlandse commando’s slaan toe

De Zeeuwse stad Vlissingen was strategisch zeer belangrijk om de Westerschelde en daarmee de toegang tot Antwerpen te controleren. De Geallieerden hadden die aanvoerroute broodnodig om de strijd tegen Duitsland voort te zetten. Aan de bevrijding van Vlissingen en Westkapelle deden meerdere Nederlandse commando’s mee. Op de foto de commando's Van Gelderen, Van Woerden, Persoon en De Ruiter (vlnr) bij de bevrijding van Vlissingen.

Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

26 oktober 1950 – Eerste Nederlanders vertrekken naar oorlog in Korea.

Vrijwilligers onder VN-vlag

Aan de andere kant van de wereld, op het Koreaanse schiereiland, was sinds 4 maanden een hevige oorlog gaande toen een groep van 636 Nederlandse vrijwilligers in oktober 1950 aan boord van transportschip Zuiderkruis stapte om daar te gaan vechten. Deze eerste lichting maakte deel uit van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN). Uiteindelijk werden meer dan 3.400 Nederlandse vrijwilligers uitgezonden om onder de vlag van de Verenigde Naties te vechten tegen Noord-Korea. Op de foto is te zien hoe mariniers wapeninstructie geven aan NDVN-militairen.

Foto: W.W. Dussel, collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)