02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

Nieuwsberichten

Wisseling van de wacht bij Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee heeft vanaf vandaag een nieuwe commandant. Luitenant-generaal Harry van den Brink nam het commando over van ranggenoot Hans Leijtens. Dit gebeurde op het Binnenhof in Den Haag door het overhandigen van de standaard, het marechausseesymbool voor eensgezindheid, korpsgeest, trouw en loyaliteit.

“Dat ik hier nu uiteindelijk mag staan als commandant van de Koninklijke Marechaussee voelt als een grote eer en een grote verantwoordelijkheid”, reageerde Van den Brink. “Kwaliteit komt niet vanzelf en de ontwikkelingen gaan snel. Daarom wil ik investeren in kennis, vakmanschap en innovatie.”

“Het afscheid valt mij zwaar”, zei vertrekkend commandant Leijtens, die sinds 1 november aan de slag is als directeur-generaal bij de Belastingdienst. Hij voelt zich ‘met hart en ziel’ verbonden aan het gendarmeriekorps. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert roemde Leijtens, die voor zijn verdiensten werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, om zijn visie, leiderschap en vermogen om partijen bij elkaar te brengen en te houden. “Bij Defensie gaan we u zeer missen”, merkte de bewindsvrouw op. “U heeft uw sporen nagelaten en ons veel gegeven.” 

Defensie slaat POON aan de haak

Lichter en flexibeler in te richten. Dat zijn niet de enige voordelen van het opblaasbaar tentsysteem POON, waarbij in korte tijd een veldhospitaal kan worden neergezet. Deze polyvalente onderkomens vervangen het beproefde maar verouderde Mobiel Operationeel Geneeskundig Operatiekamersysteem (MOGOS).

De MOGOS-compagnie neemt met pijn in het hart afscheid van het mobiele hospitaal. Het systeem was na 12 jaar intensief gebruik echter aan vervanging toe. “Technologische ontwikkelingen hebben het systeem ingehaald. Ook moesten tijdens keuringen steeds vaker onderdelen worden vervangen", vertelt commandant 470 MOGOS-compagnie majoor Guy. In die jaren reisde MOGOS de wereld rond bij allerhande missies. Het veldhospitaal werd ook in Nederland ingezet. Zo ondersteunde het systeem het Medisch Spectrum Twente na een uitbraak van een resistente bacterie.

Friesland vangt drugs

Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland, stationsschip in het Caribisch Gebied, onderschepte binnen 10 dagen in totaal 755 kilo cocaïne.

 De drugs zaten aan boord van snelle motorboten waarmee de smokkelaars hun waar wilden overzetten in de buurt van respectievelijk de Domincaanse Republiek en Colombia. De onderschepping gebeurde met hulp van een Amerikaanse kustwachthelikopter die op het marineschip is gestationeerd. De opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

x

Polen polst Patriot

Militairen van een Poolse luchtverdedigingseenheid hebben deze week hun licht opgestoken bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) in Vredepeel.

Polen is bezig met de aanschaf van het Patriot-luchtverdedigingssysteem. “Ze zijn vooral geïnteresseerd in alles wat er bij het oprichten van een nieuwe capaciteit komt kijken, zoals logistiek, onderhoud, infra, opleiding en training”, licht luitenant-kolonel Jos Kuijpers toe. Hij denkt samenwerkingsmogelijkheden in het verschiet liggen. “Zeker! als partnerlanden met hetzelfde wapensysteem kan je relatief eenvoudig samen dingen doen, zoals oefenen. Dat geldt ook voor het leren van elkaars kennis en ervaring."

x

Ban de bermbom

De MIRA is mogelijk het wapen tegen bermbommen. Het systeem is al in gebruik als sensor voor bodemonderzoek en dijkbewaking. Nu is een prototype ontwikkeld voor de detectie van bermbommen en andere verdachte objecten in de bodem.

De sensoren werden verbeterd, er kwam precisie navigatie bij en er bestaat nu een eerste gebruikersinterface. De eerste rijdende testen zijn inmiddels succesvol uitgevoerd. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met het Defensie Expertise Centrum Counter IED. Voor de MIRA haar intrede doet is nog wel enig onderzoek nodig. De ontwikkeling van een rijdend model neemt nog enkele jaren in beslag.