08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

Hulp uit alle hoeken

Hulp uit alle hoeken

Dijken die op doorbreken staan, stroomstoringen, aardbevingen en nog veel meer ellende. Complete chaos in de provincies Groningen en Friesland. Maar gelukkig allemaal gesimuleerd. Zo’n 2 weken lang waren deze regio’s het decor van de civiel-militaire oefening Alert 2015. De Defensiekrant keek een aantal dagen mee.

Grote calamiteiten vragen gigantische inzet. Politie, brandweer en ambulances hebben in dit soort tijden ondersteuning nodig. Orde creëren in de chaos. Een taak die voor Defensie is weggelegd. Met mens en materieel trokken verschillende eenheden naar Groningen en Friesland om, net zoals in een echte situatie, de veiligheidspartners te ondersteunen. “Wij hebben veel te bieden als organisatie”, zegt veiligheidsofficier Friesland majoor Sietze Sietzema. Mattenleggers, pontons, hijskranen, grote vrachtwagens, expertise en ontzettend veel handjes. Defensie leverde het allemaal tijdens Alert 2015. “Het is belangrijk om als veiligheidspartners samen ‘koud’ te oefenen, zodat we bij echte crises goed op elkaar ingespeeld zijn.”

Mattenleggers, pontons, hijskranen, grote vrachtwagens en ontzettend veel handjes.

Verschillende culturen

Oefening Alert 2015 is dus een mooie kans om elkaar te leren kennen. En dat is dan zeker ook gebeurd. “Je merkt duidelijk de verschillen tussen de instanties”, zegt Harold van Oosten, teamleider Beheer en Onderhoud van Waterschap Groningen. De werkwijzen, maar ook de daarbij horende cultuur. In de eerste week van Alert 2015 was hij betrokken bij het scenario van hoog water dreiging in de noordelijke provincie. “Contacten met Defensie gaan via 1 vast aanspreekpunt. Deze hiërarchische aanpak werkt goed. De communicatielijnen zijn kort, waardoor je snel en duidelijk met elkaar kunt overleggen. Een must bij grote calamiteiten.”

Tevreden

Na 2 weken van grootschalige rampen blikt majoor Sietzema tevreden terug. “Uiteraard zijn er altijd nog wat leermomentjes, maar daar zijn oefeningen voor. Ik hoor veel positieve geluiden. Hopelijk zullen zich nooit calamiteiten als deze voordoen. Maar als het wel gebeurt, zijn we in ieder geval goed voorbereid.”

Jaarlijks alert

Ieder jaar oefent Defensie samen met haar partners diverse rampen- en crisisscenario’s onder de naam ‘Alert’. Dit wordt gedaan voor de versterking van de civiel-militaire samenwerking in crisisbeheersing. De veiligheidsregio’s Groningen en Friesland hadden deze keer een coördinerende rol. Nationale politie, brandweer, bevolkingszorg, verschillende waterschappen, geneeskundige hulpverleningsorganisaties in de regio en diverse eenheden van het Ministerie van Defensie draaiden mee. 

De pontons worden naar een beschadigde dijk geduwd. In een echt scenario kan met de drijvende platformen voor ruim 90 meter dijkversterking worden gezorgd.
Op de voor- en achtergrond is defensiepersoneel nauw betrokken bij het stabiliseren van de situatie na een aardbeving.
Defensie zorgt als veiligheidspartner voor het nodige materieel. Geen enkele andere instantie heeft de middelen om voldoende bij te staan bij grote calamiteiten.
Militairen van het Advanced Search Team van 11 Pantsergeniebataljon ondersteunen brandweerleden. Kort na een heftige brand in het gemeentehuis gaan ze samen op zoek naar mensen.