08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 17

Uit de oude doos

Terug in de tijd

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data vallend in de 2 weken die voorafgaan aan de nieuwe editie.

Zeeslag tussen vrienden

26 augustus 1652 - Slag bij Plymouth, zeeslag tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.

Een vriend kan onder andere omstandigheden de vijand zijn. Dit overkwam de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter in augustus 1652. Toen leidde hij een Nederlandse vloot in een zeeslag met de Generaal-ter-zee Sir George Ayscue. Beide heren waren voor de slag vrienden en bleven naar verluidt ook tijdens de strijd bevriend. Op de foto is te zien hoe de Friese kapitein Douwe Aukes (rechts) met zijn schip de Struisvogel of Vogelstruis 2 Engelse schepen beschiet.
Beeld: prent van Petrus Johannes Schotel/Collectie Rijksmuseum.

Beschermde status

22 augustus 1864 - Eerste Verdrag van Genève wordt aangenomen.

Ook in een oorlog gelden er regels. In ieder geval wel voor de landen die het Verdrag van Genève hebben ondertekend. Tijdens een diplomatieke bijeenkomst in 1864, georganiseerd door de voorloper van het Rode Kruis, werd besloten dat gewonden hulp moeten krijgen, zonder onderscheid naar nationaliteit. Verder werd medisch personeel neutraal verklaard. 12 staten ondertekenden het 1ste verdrag, waaronder Nederland. Foto: Albert Vermeulen/Mediatheek Rijksoverheid.

Vive la liberté, vive la Paris

25 augustus 1944 - Parijs wordt bevrijd door de geallieerden.

De lichtstad Parijs was voor Adolf Hitler in 1940 de hoofdprijs van zijn veroveringscampagne in West-Europa. Ruim 4 jaar later moesten de Duitsers met de staart tussen de benen vertrekken vanwege de opmars van de geallieerden. Hitler gaf de Duitse militair gouverneur de opdracht de lichtstad te verwoesten, maar Dietrich von Choltitz negeerde dat bevel. Op de foto is te zien hoe op 26 augustus de Franse generaal Leclerc met de 2e gepantserde divisie over de Champs-Élysées rijdt.
Foto: Jack Downey, U.S. Office of War Information.

Rijzende zon gedoofd

15 augustus 1945 - De Japanse keizer Hirohito besluit tot capitulatie, de Tweede Wereldoorlog is voorbij.

Na het einde van de vijandelijkheden in Europa richtten de geallieerden alle pijlen op de overgave van Japan. Een invasie van het Japanse thuisland zagen de Amerikanen echter niet zitten. Die strijd zou enorm veel slachtoffers eisen, was de inschatting. De 2 atoombommen op respectievelijk Hiroshima en Nagasaki dwongen Japan op de knieën. De akte van capitulatie werd 2 september ondertekend.
Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

Glazen plafond verbrijzeld

24 augustus 2005 - Leanne van den Hoek eerste vrouwelijke generaal bij de Koninklijke Landmacht.

Het heeft ‘even’ geduurd, maar in 2005 brak een vrouw door het militaire glazen plafond. Bij de Koninklijke Landmacht, qua hoogste rangen eeuwenlang een mannenbolwerk, trad Leanne van den Hoek in 2005 aan als eerste vrouwelijke brigadegeneraal. Sinds januari 2013 is de nu 57-jarige Van den Hoek commandant van de Divisie Facilitair en Logistiek van het Commando Dienstencentra.

Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)