01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 17

Defensie in Beeld

Behouden vaart

“Godspeed, fair winds and following seas.” De traditionele ‘Blessing of the Sails’ klonk aan boord van de Zr. Ms. De Ruyter. Het marineschip kende een behouden vaart terwijl het samen met eeuwenoude tallships het Amsterdamse IJ bevoer. Met in haar kielzog patrouilleschip Zr. Ms. Friesland, Urania, de onderzeeboot Bruinvis en een duikvaartuig vaardigde de marine een waardige delegatie af tijdens SAIL Amsterdam. 600 schepen voeren door het Noordzeekanaal om af te meren in en rond de IJhaven.

Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Uitgezonden medici onderscheiden

6 weken lang werden ze ingezet bij het Role-2 hospitaal op het multinationale kamp Marmal (Afghanistan). Als dank voor hun inzet ontvingen de medisch specialisten van het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) de NAVO-medaille. De Duitse luitenant-kolonel-arts Hemmerich deelde de onderscheidingen uit.

Samen sterk

Speur- en bewakingshonden strijden samen met hun begeleiders om het goud tijdens de 24e internationale hondenbiatlon op Vliegbasis Woensdrecht. Aan de start stonden 111 teams van politie en Defensie uit 6 verschillende landen. De winst in de categorie 'overall' ging naar de Belg Johan Wouters met hond Luna. In de categorie 'teams' werd Litouwen 1e. Honden binnen Defensie verzetten cruciaal werk. Van straaljagers bewaken tot explosieven opsporen, zowel in Nederland als daarbuiten. 

Foto: Herman Zonderland

Hoogstaand

Fan of niet. Abseilen van de Grolsch Veste, thuisbasis van FC Twente, kan je maar hebben afgevinkt. Voor de luchtmobiele infanteristen behoorden deze grensverleggende activiteit tot de laatste fase van hun opleiding. Het werd een hoogstaand afscheid, want de luchtmobiele opleiding verdwijnt uit de regio Twente. 77 militairen ontvingen de zwaarbevochten rode baret. 

Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Weerbaarheid en teamgeest

De nieuwe lichting van aspirant-adelborsten bevinden zich momenteel op Texel. Hier werken zij een paar weken lang aan hun maritiem-militaire basisvaardigheden. En natuurlijk worden zij in gezonde mate afgeknepen. Dat bevordert namelijk de mentale weerbaarheid én de teamgeest.

Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

De militair vertelt

Alle ogen zijn gericht op kapitein-ter-zee Astrid Coppens. De militair arts vertelt boeiend over haar werk en draagt daarmee bij aan de aftrap van het nieuwe project ‘De militair vertelt’. Voortaan vertellen militairen iedere zaterdag hun persoonlijke verhaal in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. “De verhalen dragen bij aan het draagvlak voor Defensie”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Inmiddels zitten 60 militairen in een zogenoemde sprekerspool. Ze spreken ook op uitnodiging bij andere organisaties, scholen en bedrijven.