Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant Hille Hillinga, Paris Hidden (video)

Multinationale selectie bereidt zich voor op Himalaya

Mountain Leaders (ML-ers) van het Korps Mariniers bedwingen deze zomer in Zwitserland een kleine 50 Alpentoppen hoger dan 4.000 meter. De militaire ‘klimgeiten’ vieren dat het korps 350 jaar bestaat. Bovendien past het project perfect in Roadmap ML; een serie extreme activiteiten die plaatsvindt van de Himalaya tot de Noordpool. Een team van het Mediacentrum Defensie haakte aan in de Alpen.

“Binnen onze krijgsmacht zijn ML-ers dé specialisten voor militair optreden in gebergten en onder arctische omstandigheden”, vertelt kapitein der mariniers Chris Boumeester. De mariniers zijn begonnen aan de klim naar de Tierberglihütte, een 2795 meter hoge rustplaats tussen de toppen van de Sustenhorn en de Gwächtenhorn. Zonnebril op, ijsgereedschap aan de rugzak. “Het kennisdomein militair optreden onder extreme omstandigheden is door de Commandant der Strijdkrachten toegewezen aan de marine”, vervolgt de project- en expeditieleider van het Alpen- én het Nepalproject alvorens hij lichtvoetig over een rotsblok klautert. “Vanuit die verantwoordelijkheid is het belangrijk dat de expertise onderhouden en behouden blijft. Maar al plan je nog zó goed, soms is een ongeluk niet te voorkomen. Zelf ben ik in Noorwegen eens bedolven onder een lawine. Gelukkig stak mijn hand uit de sneeuw waardoor ik na een half uur kon worden gered. Het had niet veel langer moeten duren of ik was er geweest. Het voelde alsof ik was ingemetseld. Een heel raar besef.”

Een groep Mountain Leaders op weg naar de Tierberglihütte, een 2795 meter hoge rustplaats tussen verschillende toppen.
Een Mountain Leader zoekt geconcentreerd zijn weg en verdwijnt in de wolken.

Select gezelschap

Vrijwel nooit bevinden zich zóveel ML-ers op dezelfde piek boven de wolken. Het zijn overigens niet alleen Nederlanders die deze zomer talloze toppen aantikken. In juni klom er een getalenteerde Belg mee. Deze maand (augustus, red.) sluiten Britten, Oostenrijkers en een Amerikaan zich bij het gezelschap aan, louter bestaand uit fysiek en mentaal sterke professionals. Korporaal van de Royal Marine Commandos James Keenan traint normaliter jonge zeesoldaten in spe. “Ik prijs me gelukkig dat ik samen met enkele collega’s ben uitgekozen om in Zwitserland deel te nemen aan jullie Alpenproject”, zegt hij op dag 2, als verschillende technieken worden bijgeschaafd. Keenan staat op het punt te oefenen hoe je het snelst een collega uit een diepe spleet trekt.

De Mountain Leaders in de Zwitserse Alpen zijn stuk voor stuk fysiek en mentaal sterke professionals.

Zomersneeuw

“Dit is een prachtkans”, vervolgt de kleine Brit. “De contacten zijn al jaren goed omdat Nederlanders in Engeland trainen om ML-er te worden. Altijd goed om elkaar weer tegen het lijf te lopen. Maar dit is echt uniek! En het is natuurlijk spannend om te zien wie er naar Nepal mag. Ze selecteren ook 2 Britten. Iedereen is erop gebrand op die lijst te komen.” Keenan checkt de lijn die naar zijn collega’s loopt en slaat de sneeuw van zijn jas. Want waar de mannen gisteren nog in de regen liepen, valt vandaag een dik pak witte vlokken. “Als je me had verteld dat het november was in plaats van augustus, had ik je ook geloofd”, roept een Nederlandse ML-er gekscherend voordat hij zijn bergklimbijl in het ijs slaat. De weersomslag deert de geharde militairen geenszins. “Dit Alpenavontuur is een kolfje naar onze hand”, glundert Boumeester terwijl hij geconcentreerd afdaalt langs een ijzige helling.

Het Alpenproject wordt ook gebruikt om verschillende technieken bij te schaven.

Nepal en Noordpool

Nog geen 24 uur geleden zat de ML-gemeenschap warm en droog in Reckingen. In het dal waar zich de commandopost van de ML-ers bevindt, besprak ze de mogelijkheden voor de komende jaren. Wat er op de agenda staat, doet het hart van een ML-er namelijk sneller kloppen. Vorig jaar stond het Noorse pooleiland Jan Mayen centraal, dit jaar zijn de Alpen gearceerd. Het is een aanloop naar achtereenvolgens een expeditie naar de Himalaya vanuit Nepal en tochten naar Groenland en de Noordpool. Om even het referentiekader te schetsen; de laatste grote Nederlandse militaire klimexpeditie werd eind jaren ’80 uitgevoerd. Sommigen van de huidige klimmers zaten nog op de basisschool toen men de strijd aanging met Mount McKinley in Alaska. Anno 2015 ontbreekt het aan motivatie in ieder geval niet. De doorbijters in de Alpen zien de toekomstige expedities als ‘interessante uitdagingen’. Wordt vervolgd.