Tekst eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto archief + sergeant-1 Eva Klijn
Nederland helpt agentschap Frontex
In gammele bootjes de zee oversteken om in Europa een veilig en nieuw bestaan op te bouwen. De laatste paar maanden reizen steeds meer migranten over zee richting ons continent. Maar ook te voet komen mensen illegaal Europa binnen. Namens Nederland levert de Koninklijke Marechaussee (KMar) een bijdrage aan het Europees agentschap Frontex. Dit doet de KMar door deelname aan diverse missies in verschillende landen. Wat doet zij waar? De Defensiekrant brengt het in kaart.
Waarom?
Frontex coördineert de bewaking van de Europese buitengrenzen en zorgt dat migranten veilig en wel aan land komen. Ook worden data verzameld om mensensmokkelaars op te sporen. Zo worden migranten ondervraagd over hun reis en over de contactpersonen die dit soort vaak barre tochten organiseren. Allemaal met als doel illegale smokkelnetwerken op te rollen en een duidelijke registratie van migranten bij te houden.
Proces
De focus op de bewaking van de Europese buitengrenzen wordt steeds belangrijker. De opheffing van de binnengrenzen maakt het lastiger bewegingen binnen Europa te controleren. Een goede registratie van de migranten bij binnenkomst is dan ook van groot belang. Hierdoor weten we wie er binnenkomen. Het is belangrijk dat dit proces gestructureerd loopt. Zo kunnen plaatselijke autoriteiten voor opvang zorgen. Migranten krijgen bijvoorbeeld een medische keuring. Bij migranten die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning kan in een vroeg stadium aan de terugkeer gewerkt worden.
Nederland
De bijdrage die Nederland biedt aan Frontex is zowel materieel als personeel. Waarnemers en grensbewakers van de KMar zijn op verschillende plaatsen in Europa gestationeerd. Ook levert het krijgsmachtdeel het benodigde materieel om de taken uit te voeren. Klik op de oranje buttons om de operaties te zien waar de KMar in 2014 en 2015 aan bij heeft gedragen.