04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 17

20 jaar 1(German/Netherlands) Corps

Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Multinationale eenheid speelt hoofdrol in nieuwe NAVO-flitsmacht

Op 27 augustus vierde 1 (German/Netherlands) Corps in Münster zijn 20-jarig jubileum. Van binationaal transformeerde het naar multinationaal; tegenwoordig wapperen er aan de Schlossplatz 13 vlaggen. Aan het motto is al die jaren niets veranderd. ‘Communitate Valemus’…samen sterk! De Defensiekrant sprak de eerste én de huidige commandant.

Luitenant-generaal b.d. Ruurd Reitsma was in 1995 de eerste. Gevraagd naar de aanleiding voor de oprichting vertelt hij: “Heel simpel. De Muur was gevallen, het Warschaupact bestond niet meer en we dealden met een nieuwe externe veiligheidssituatie. Bovendien drong de NAVO aan op intensiveren van internationale militaire samenwerking.”

“Na de Duitse eenwording vonden de oosterburen het belangrijk meer multinationale eenheden te formeren”, vervolgt de 72-jarige oud-generaal. “Onze krijgsmacht kromp verder door het afscheid van de dienstplicht. Voor de landmacht geen legerkorps meer. Dan doe je op het gebied van vrede en veiligheid niet meer mee met de grote jongens. Logisch dat wij vaart maakten met de oprichting.”

Balans

Hoe ervoer Reitsma de historische switch, die hem naast Nederlandse ook Duitse ondergeschikten bracht? “Een absolute win-winsituatie”, benadrukt hij. “Balans bleek het toverwoord. Dat gold voor het aantal generaalssterren én voor een uitgekiend evenwicht tussen Nederlandse en Duitse militairen. Fascinerend was dat de politici soms harder liepen dan de militairen.”

Alle begin is moeilijk, zegt de oud-generaal. “We realiseerden ons onvoldoende dat binationaal werken inhoudt dat alle nationale regelgeving van beide landen van kracht is. Of het nu ging om budgetten of bewapenen van de wacht. Er zat altijd wel iets in de weg.”

20 jaar 1 GNC
De kracht van het hoofdkwartier ligt in de mix van talenten; een combinatie van Duits organisatietalent en Nederlands pragmatisme.

Bouwpastoor

In het begin verschilden de emoties aan beide zijden. “De Nederlanders begonnen aan een nieuw avontuur, terwijl de Duitsers afscheid moesten nemen van collega’s om ruimte voor ons te maken. Dat brengt andere gevoelens met zich mee. Aanvankelijk was er op de Duitse werkvloer een vrij algemeen besef dat Nederland de helpende hand diende te worden geboden. Niets van waar; we hebben het echt samen gedaan!”

“In Münster ben ik 3 jaar bouwpastoor geweest. Nadien hebben mijn opvolgers fantastisch werk geleverd en daarom heeft 1GNC nog steeds een voortrekkersrol!”

Volgens de huidige commandant, luitenant-generaal Volker Halbauer, ligt de kracht in de geselecteerde mix van talenten: “We halen veel voordeel uit Duits organisatietalent en Nederlands pragmatisme, omringd door multinationale creativiteit. Daarnaast kunnen we bouwen op ons CIS- en ondersteuningsbataljon. Niet ieder zusterhoofdkwartier heeft dat voorrecht.”

Nieuwe manieren

Het Corps steekt veel energie in de comprehensive approach. “Vóór wij in een crisisgebied arriveren, zijn internationale organisaties en non-gouvernementele organisaties vaak al ter plaatse”, legt Halbauer uit. “We zoeken voortdurend manieren om met die partijen samen te werken. Nu zijn we zelfs zo succesvol dat een partnergemeenschap is gecreëerd die de samenwerking doorontwikkelt.”

Wat de Duitse generaal als belangrijkste periode heeft ervaren? “De recente voorbereiding op de NATO Response Force”, aldus Halbauer. “Uitdagend, en culminerend tijdens oefening Noble Jump in Polen. We toonden wederom aan de NAVO te steunen in hun reactie op wereldwijd telkens veranderende veiligheidssituaties.”

20 jaar 1 GNC

Relevant zijn

 “We volgen alle onrust nauwgezet, of het nu gaat om Libië of de opkomst van IS. We staan natuurlijk stand-by voor de NRF én participeren in de nieuwe NAVO-flitsmacht. Wat er ook gebeurt; wij zijn er klaar voor.” In het verleden gebeurde dat meermaals. Het legerkorps werd 3 keer uitgezonden naar het ISAF-hoofdkwartier in Afghanistan.

Hoe de toekomst van 1GNC eruit ziet? “We willen relevant zijn”, zegt de commandant. “Wat ik heel belangrijk vind, is een professioneel trainingsplatform leveren. Een perfect voorbeeld is Strong Sword, een grote oefening in september waarin we 6 brigades trainen uit Nederland, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië. Daarnaast moeten we voldoen aan elke eis op het gebied van snelle NAVO-inzetbaarheid.”

“Over een paar jaar komt de ommezwaai naar Joint Task Force Headquarters om de hoek kijken”, eindigt Halbauer zijn verhaal. “Onze mindset moet dus veranderen. Uiteraard is het altijd aan de politiek aan te geven hoe zij onze toekomst ziet. We zijn in ieder geval voorbereid elke missie met beide handen aan te grijpen.”