01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 15

Defensie in Beeld

Knallend einde

De Bravo-compagnie van 13 Infanteriebataljon heeft haar periode in het Caribisch Gebied afgesloten met een pittige live firing exercise op oefenterrein Wacawa. Alle wapens, van de Accuracy .338 tot mortieren 81 mm, werden daarbij uit de kast gehaald. 

Foto: sergeant-1 Jay Blanken

Goed gemutst

Indiëganger Bert Hofman heeft weer een baret. De 84-jarige Hagenaar moest het sinds de Veteranendag zonder stellen, nadat hij het hoofddekstel verloor tijdens het defilé. Een oproep van zijn dochter op Facebook kwam bij de Defensietop terecht die Hofman een nieuwe baret cadeau deed.

Foto: Paul Tolenaar

Afghaanse variant

Het Vierdaagse-virus sloeg vorige week ook buiten Nederland toe. 70 militairen uit diverse landen liepen op kamp Mazar-e-Sharif een alternatieve variant. De deelnemers legden dagelijks 10 kilometer binnen de ‘muren’ af, omdat het buiten niet veilig genoeg is. Het wandelen gebeurde ‘s avonds, zodat de train- en adviestaken voor de missie Resolute Support gewoon door konden gaan. Bovendien was de temperatuur een stuk aangenamer.  

Foto: Defensie

Voetenbad

Zwaar belaste, gehavende en getergde voeten zoeken gezamenlijk verlichting en verkoeling in een bad naast een hulppost.  De 99ste Vierdaagse kende een matige uitval; slechts 2592 lopers haalde de eindstreep niet. Lees meer over de 99ste editie van de wandeltocht verderop in de krant. 

Foto: SGTBDAV Sjoerd Hilckmann

Zondag wachtdag

Ruim 10,6 miljoen mensen reizen in juli en augustus via Schiphol. Zondag 2 augustus lijkt de drukste dag ooit te worden. De luchthaven krijgt dan een recordaantal van 196.000 passagiers te verwerken. Met ‘wachtrij-entertainment’ (muziek en acts) wordt geprobeerd het wachten minder vervelend te maken. Bekijk de video over de paspoortcontroles van de Koninklijke Marechaussee.

https://www.facebook.com/KoninklijkeMarechausseeOfficieel/videos/vb.331532406864276/1184477384903103/?type=2&theater

Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Wisseling van de wacht

Het helikopterdetachement in Mali (rotatie 5) heeft het stokje overdragen aan de nieuwe lichting. De commando-overdracht vond plaats in een hangaar op kamp Castor. Vertrekkend commandant luitenant-kolonel Hans Alferink zei daarbij terug te blikken op een bijzondere missie. Nadat in maart een gevechtshelikopter crashte, kregen de Apaches pas - na veel onderzoek - in mei weer toestemming om te vliegen. Het nieuwe detachement staat onder leiding van luitenant-kolonel Martin ’t Jong. 

Foto: sergeant-1 Eva Klijn