02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 15

Nieuwsberichten

Marine redt Mama Lucie

Het stationsschip in de West, Zr. Ms. van Amstel, heeft 25 mijl uit de kust van Aruba het zeilschip Mama Lucie gered. Het Belgische vaartuig was een maand geleden vertrokken vanaf Sint Maarten.

Het zeilschip kon door de aanhoudende oostenwind geen koers houden en had schade aan roer, verlichting en tuigage. Ook waren de zeilen kapot en was de giek afgebroken. De motor was niet sterk genoeg om het schip tegen de golven in in de richting van het land te krijgen. Op het moment dat Zr.Ms. van Amstel bij Mama Lucie aankwam, werd deze al 3 dagen gesleept door een catamaran.

Ook de catamaran had schade opgelopen. Bovendien zou het door de beperkte sleepkracht nog ruim een dag duren voordat de 2 boten op Aruba zouden aankomen. Op verzoek van de Kustwacht Caribisch Gebied besloot de marine hulp te bieden.

Defensiepersoneel redt leven Vierdaagseloper

Defensiefotograaf sergeant Hille Hillinga heeft met succes een 65-jarige deelnemer aan de Nijmeegse Vierdaagse gereanimeerd. Hij deed dit samen met een marechaussee en 3 politieagenten. Met hun doortastende optreden kregen zij uiteindelijk de ademhaling en de hartslag van het slachtoffer weer op gang.

Hillinga: “Ik was aan het fotograferen toen ik een man in elkaar zag zitten. In eerste instantie dacht ik dat hij suiker nodig had, maar vervolgens viel hij neer. Er kwamen direct agenten ter plaatse en die constateerden al snel dat hij geen pols en geen ademhaling meer had.”

Heftig tafereel
Afwisselend reanimeerden ze, hielden mensen op afstand en doeken omhoog. Daardoor hoefden de vele wandelaars, onder wie kinderen, het heftige tafereel op de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal niet te zien. Toen de ambulance arriveerde, had de man weer hartslag.

Levensredders
Militairen redden vaker levens. Zo verleenden 2 militairen, toevallig van de geneeskundige dienst, vorig jaar eerste hulp aan een andere wandelaar van de Nijmeegse Vierdaagse die een hartaanval kreeg. Dankzij hun kordate optreden overleefde de man. Hij is weer gezond verklaard en liep, net als de 2 'genezerikken', dit jaar weer mee. Zie hier hun verhaal: https://youtu.be/-_QfubzTxjE 

TECHBASE neemt technici op de korrel

Technici opgelet! De krijgsmacht heeft met spoed technisch personeel op verschillende niveaus nodig. Wie geïnteresseerd is in techniek, mag Techbase zeker niet missen. Het 2-daagse ‘techniekevent met festivalgevoel’ wordt op 23 en 24 september gehouden op het RDM-terrein in Rotterdam.

De techniek van Defensie van binnenuit meemaken. En vooral zelf ontdekken en beleven. Dáár draait het om bij Techbase. Ervaar hoe het is om met een bompak van 40 kilo rond te lopen, vaar mee met een snelle RHIB en bekijk het nieuwste materieel waaraan je later misschien wel sleutelt. Zoals pantservoertuigen en een Apache-gevechtshelikopter. Verder zijn er presentaties van het Defensie Cyber Commando. Want wie van computers houdt, zit ook bij Defensie goed. Voor hoger opgeleiden is er een masterclass Techniek. Schrijf je hiervoor snel in, want er is alleen nog plaats op de 23e.

Oud-militair kampioen Denny Ebbers overleden

“Mooie gozert. Leven is soms spijkerhard”. Dat tweette oud-marechaussee ‘Big’ Ben Sonnemans na het overlijden van oud-militair wereldkampioen judo Denny Ebbers. De voormalige militair was al geruime tijd ziek. Hij is slechts 41 jaar geworden.

“Een gouden kerel, in meer opzichten”, omschrijft teamchef luitenant-kolonel Fred Sijnhorst zijn pupil. “Hij was echt een gangmaker in de ploeg, altijd in voor een grap.” Ebbers maakte deel uit van een unieke groep judoka’s die Defensie halverwege de jaren’90 rijk was. Marechaussee Sonnemans had net een Europese titel gehaald en Mark Huizinga trad in die periode toe tot de Koninklijke Luchtmacht. “Een man met energie voor 2”, noemt Olympisch kampioen Huizinga zijn voormalig ploeggenoot.

Wereldspelen
Op internationale militaire toernooien haalde Ebbers grote successen. 1994 was zijn succesjaar met het Nederlands kampioenschap in de zwaarste klasse en brons op het EK. Dat jaar pakte hij ook zilver op het Militair Wereldkampioenschap (MWK) in Roemenië. Een jaar later, bij de eerste militaire wereldspelen in Rome, volgde brons. In 1997, tijdens het MWK in Dubrovnik, deed Ebbers een geslaagde greep naar het goud in de open klasse en eiste ook nog eens zilver (klasse +95kg) voor zich op. 

z