01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 09

Defensie in Beeld

Verrassing

550 deelnemers telde de 37ste editie van de Mariniersloop dit jaar. Bijzonder was dat de fanatiekelingen na de eerste ronde werden verrast door een aanpassing in het parcours. Daardoor waren de resterende rondes langer en telden ze meer hoogtemeters.
Foto: Evert-Jan Daniels

Dodenherdenking

Op maandag 4 mei stond het F-16 detachement in het Midden-Oosten stil bij de Nationale Dodenherdenking. De commandant van de Air Task Force Middle-East nam het woord, de dominee volgde. Hij sloot zijn verhaal aan het personeel af met het gedicht ‘Gebed van een vlieger’. Aansluitend volgden 2 minuten stilte en het Wilhelmus.
Foto: Public Aiffairs Officer ATF M-E

Stil vliegveld

Ook de Koninklijke Marechaussee besteedde dit jaar aandacht aan de Nationale Dodenherdenking. Zelfs op het jachtige, altijd drukke Schiphol, namen dienders de tijd voor 2 minuten stilte.
Foto: Koninklijke Marechaussee

Rust

De Canadese soldaat Albert Laubenstein is na 70 jaar geïdentificeerd door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Het Canadese Ereveld in Bergen op Zoom is Laubensteins laatste rustplaats. Hij diende bij het Lincoln & Welland Regiment en sneuvelde op 26 januari 1945 tijdens Operation Elephant. Zijn stoffelijke resten werden vorig jaar tijdens grondwerkzaamheden bij Sprang-Capelle gevonden.
Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Spotlights

Een geweldig podium en een plein vol publiek. Mooier dan dit kan dirigent majoor Jasper Staps, leider van de Luchtmachtkapel, het haast niet krijgen. De kapel trad op tijdens het bevrijdingsfestival in Roermond. Staps en zijn muzikanten openden het festival en grepen zicht- én hoorbaar hun kans in de spotlights.
Foto: Bart Nijs fotografie

Ranja

In de missiegebieden vierden de Nederlandse militairen vorige week op eigen wijze Koningsdag, zoals hier bij het F-16 detachement in het Midden-Oosten. Missies zijn altijd alcoholvrij, dus de toost op de jarige koning Willem-Alexander gebeurde met geïmproviseerde ‘oranjebitter’. Ranja, dus.