Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann, Paris Hidden (video)

Landmachters blij met nieuwe wielvoertuig Boxer

Nieuw: de Boxer

'Dans als een vlinder, steek als een bij’ waren ooit de gevleugelde woorden van bokslegende Muhammad Ali. De nieuwe zwaargewicht van de Koninklijke Landmacht, de Boxer, heeft daar wel iets mee. Met zijn 40 ton beweegt deze 8-wiels krachtpatser zich opvallend soepel door ruw terrein. 

In het Franse La Courtine testte een groep van de pantsergenie hun versie van het Duits-Nederlandse voertuig. De landmacht krijgt er 200 in 5 versies, als opvolger van de oude trouwe YPR. Daarvan gaan er 52 naar de genie. Het voertuig deed al zijn intrede bij de geneeskundige compagnie van 13 Lichte Brigade uit Oirschot.

De nieuwe Boxer Geniegroep telt 9 man. Chauffeur soldaat-1 Robin Lodder heeft net een opleiding van 3 weken in Oirschot achter de rug. Sinds kort staat daar een Boxer-simulator, waarin allerhande scenario's worden afgespeeld. “Het is allemaal anders geworden. Een stuur in plaats van sticks en de Boxer is veel breder. Daar ben je snel aan gewend, want het stuurt zo soepel”, zegt hij.

x

Geen wacht

Ook boordschutter soldaat-1 Dennis Langelaar zag zijn taak helemaal veranderen. Met een joystick kan hij binnen in de Boxer de zware .50 mitrailleur bedienen. Hij blijft zoals dat heet ‘onder pantser’. “Je kunt het wapen vanuit je stoel spannen en je hebt hier warmtebeeld. ‘s Nachts hoef je geen wacht te lopen rond het voertuig. Je ziet alles rondom.”

x

Behalve de chauffeur en de boordschutter zijn de voertuigcommandant, 4 sappeurs (militairen die hindernissen leggen en opruimen) en 2 mineurs (mijnenleggers en -ruimers) in het voertuig aanwezig. Zij zitten tegenover elkaar op de stoelen, met de voeten van de vloer. Dat laatste is een voorwaarde om de impact van een explosie onder of naast het voertuig te kunnen weerstaan. “In vergelijking met de YPR is dit een luxe bus”, juicht soldaat-1 Quinten Rutjens. 

Temperen

Ook de anderen zijn razend enthousiast, een euforie die luitenant-kolonel Herman van den Tempel wat probeert te temperen. Namens de landmacht begeleidt hij al 7 jaar de invoering van de Boxer. Van den Tempel: “Als je van een mini naar een Rolls Royce overstapt, ben je eerst ook lyrisch. Maar na een paar maanden komen er toch gebreken aan het licht. Het is een nieuw voertuig en die hebben altijd wel wat. Het is mijn taak mankementen te vertalen naar de leverancier, in dit geval Rhein Metall.”

Monster

Het gaat daarbij om kleinere zaken als de bevestiging van een ladder of welke materialen je wel of niet aan boord neemt. “Met de YPR kunnen we lezen en schrijven, het zal nog wel even duren voor we alle mogelijkheden van de Boxer kunnen benutten. Het is een monster van een voertuig", vindt korporaal Grad Tieland. “De anderen hadden al kennis gemaakt met de Boxer. Ik zie 'm hier voor het eerst. Indrukwekkend, van binnen en van buiten.”