04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 09

‘Ik zie muziek als een wapen’

5 vragen aan… Ambassadeur van de Vrijheid Dotan

5 vragen aan... Dotan

De Ambassadeurs van de Vrijheid speelden dankzij Defensiehelikopters weer op Bevrijdingsfestivals in het hele land. Een NH90- en 2 Cougar-transportvliegtuigen vlogen boyband MainStreet, rocker Jett Rebel en singer-songwriter Dotan rond. Het is inmiddels traditie dat Defensie zo haar verbondenheid met vrede en vrijheid onderstreept. Dotan brak afgelopen jaar wereldwijd door met ‘Home’. De Defensiekrant stelde hem 5 vragen over deze bijzondere dag.

Tekst: Jan Malschaert
Foto/video: sergeant Hille Hillinga

Hoe belangrijk is het om jaarlijks stil te staan bij Bevrijdingsdag?

“Heel belangrijk, dat is het afgelopen jaar helaas maar weer bewezen. De MH17, Rusland, ISIS; het maakt duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en er nog heel veel intolerantie in de wereld is. Dat is heel jammer, maar het bewijst ook dat wat onze militairen doen nog altijd hard nodig is. Het blijft belangrijk stil te staan bij al die mensen die nu en in het verleden bereid zijn geweest er hun leven voor te geven.”

Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor jou persoonlijk?

“Heel veel. Het betekent dat ik muziek mag maken. Dat ik kan zingen en denken hoe ik wil. Ik heb wortels in Israël en de Joodse cultuur. De gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben een groot stempel op mij en mijn familie gedrukt. Deze dag moet mensen er aan herinneren dat we wel wat aardiger voor elkaar mogen zijn en elkaar in onze waarde moeten laten.”

Zelf ooit overwogen om militair te worden?

Lachend: “Nee, ik ben niet super heldhaftig en ik heb eigenlijk altijd voor muziek geleefd. Ik zou wel voor de troepen willen spelen die op missie zijn. En ik zie muziek als een soort wapen, dat mensen bij elkaar brengt. Ook zo kun je vrede dichterbij brengen.”

Hoe beviel je vuurdoop in een helikopter?

“Heftig! Ik vond het heel spannend, maar het is natuurlijk ook een jongensdroom die uitkomt: rondvliegen in een helikopter en tussendoor in Roermond, Den Bosch, Wageningen en Utrecht liedjes spelen. Ik heb hoogtevrees en word al misselijk in de auto. Ik had daarom pilletjes ingenomen en wilde stoer zijn. Al gauw word je weggezet als: 'daar heb je weer zo’n muzikantje'. Op den duur hield ik het niet meer. Was die deur niet open gegaan, dan had ik die hele helikopter ondergekotst. Daarna vlogen we gelukkig met de deur open. Die frisse lucht scheelde enorm.”

Heb je toch genoten?

“Het was geweldig. In Roermond hadden we voor het optreden een korte hoosbui, maar de mensen bleven toch. Het publiek was overal super enthousiast. Ik heb tijdens m’n optredens bewust niet veel nadruk op ‘vrijheid’ gelegd. Ik wil het niet opdringen; ook dat is vrijheid. Maar ik denk dat de mensen die hier komen zich sowieso wel bewust zijn van het belang en de betekenis van deze dag. Wel heb ik bij ieder optreden de helikoptercrew naar voren gehaald. Ik heb er een paar nieuwe vrienden bij. Zij maken deze dag mogelijk en zijn wat mij betreft de echte helden. Zoals iedereen die z’n leven op het spel zet voor vrijheid.”