Tekst Bert van Elk

Harmelense cavalerist kreeg postuum Willems-Orde

Ridder Militaire Willems-Orde postuum geëerd in Harmelen

Ridder Militaire Willems-Orde wachtmeester Cor van Bemmel.

Ridder Militaire Willems-Orde majoor Marco Kroon onthulde maandag 4 mei in Harmelen een monument ter nagedachtenis aan Ridder Militaire Willems-Orde wachtmeester Cor van Bemmel.

Majoor Kroon werd bij de onthulling geholpen door burgemeester Victor Molkenboer. De Nederlandse driekleur die over de middelste zuil was gedrapeerd, werd door veteranen van de Bond van Wapenbroeders opgevouwen en vervolgens geschonken de familie. Van Bemmels kleindochter Angela Krakau nam de vlag in ontvangst

Cavalerist Van Bemmel sneuvelde woensdag 21 maart 1945 in Assen toen leden van de Sicherheidsdienst (SD) zijn schuiladres bestormden en hem arresteerden.
"Dit monument getuigt van de keuzes die Cor in zijn leven maakte", aldus majoor Kroon vlak voor de onthulling. "Keuzes die nog steeds respect afdwingen. Morgen vieren we wat hij voor ogen had - een vrij Nederland. Oorlog is overweldigend groot, maar voor de soldaat die vecht, zijn wereld is klein. Zo klein als een schuttersput. Als een tankkoepel. Of zo klein als een schuilplaats in een Assens woonhuis."

Volgens Kroon is oorlog tijdloos en heeft het vele gezichten. "Zo ook lang geleden. Het gezicht van een wachtmeester van de cavalerie, die alles in de waagschaal legt voor vrijheid. Het gezicht van de familie De Ruiter, bij wie hij een schuilplaats vindt. Oorlog toont de gezichten van de leden van de SD die hem daar uit slepen. En de gezichten van de Duitse soldaten die erbij betrokken zijn. Gezichten ook van Nederlandse Landwachters die zo gedreven hun landsverraderlijke werk doen."

Voor de onthulling van het monument arriveren lokale veteranen in traditionele legervoertuigen.

Monument

Het door Kroon onthulde monument is ontworpen door de Harmelense kunstenares Ineke Smienk en bestaat uit 3 stenen zuilen. Ze zijn rond het bestaande vrijheidsmonument gegroepeerd en 'omarmen' het. In de middelste zuil is een glazen element geplaatst in de vorm van de Militaire Willems-Orde. 

Vrijwillig

Cor van Bemmel werd op 14 augustus 1912 in Harmelen geboren. De wet stelde hem vrij van de dienstplicht, maar Van Bemmel nam in 1932 voor 6 jaar dienst als vrijwilliger bij het Wapen der Cavalerie. 2 jaar later werd hij korporaal en na 6 jaar wachtmeester. In 1938 tekende hij voor onbepaalde tijd bij.
Van Bemmel was foerier bij een eskadron van 4 Regiment Huzaren toen Duitsland Polen binnenviel. Bij het spoorwegviaduct van Rhenen maakte Van Bemmel de finale van de slag om de Grebbeberg mee.

In januari 1941 sloot Van Bemmel zich bij het verzet aan. Al snel vielen zijn activiteiten op en de opsporingsdiensten van de Duitsers kwamen hem op het spoor. Van Bemmel dook onder bij de broer van burgemeester Van Koningsbruggen van Harmelen. Op 5 juni 1941 vertrok hij uit Nederland voor een levensgevaarlijke zwerftocht door Frankrijk, Zwitserland, Spanje en Portugal. In februari 1944 bereikte hij Engeland.

x

Verzet

Van Bemmel besloot voor de Nederlandse inlichtingendienst te gaan werken als marconist (telegrafist). Op 5 oktober 1944 werd hij samen met Gerard Kouwenhoven gedropt boven het Schoonloërveld in Drenthe, samen met wapens, radio’s en twee postduiven. Door het Drentse verzet werd Van Bemmel in Assen ondergebracht. Onder de codenaam ‘IJsberg’ verzorgde hij uitzendingen.

Via-via kwam Van Bemmel met zijn radio bij de familie De Ruiter terecht. Na 5 maanden wisten de Duitsers de zender uit te peilen en op 21 maart 1945 vielen tientallen SD'ers, Wehrmacht-militairen en Landwachters van de NSB de woning binnen. Van Bemmel vluchtte naar zijn schuilplaats, maar werd ontdekt. Bij het volgende vuurgevecht werd hij dodelijk geraakt. Hij overleed nog die dag.
Koningin Wilhelmina kende hem postuum op 30 augustus 1948 de Militaire Willems-Orde toe.

Majoor Marco Kroon onthult het monument, samen met burgemeester Molkenboer van de gemeente Woerden.